fbpx

Drága lesz a traktorba az üzemanyag

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 23.

Tovább játszanak a gázolajas társadalom idegeivel: pénteken már második alkalommal emelik a gázolaj árát ezen a héten, most 4 forinttal. A benzin ellenértéke ezzel ellentétesen változik, 2 forinttal csökken. Így a gázolaj újabb csúcsot ér el a 461 forintos literenkénti átlagárral, a benzin átlagára pedig 455 forint lesz.

 

Üzemanyag, mezőgazdasági munkagép
Minden fogyasztót érint, van aki örül, van aki nem, de a mezőgazdaság szereplői drágábban tankolnak (Fotó: Barna Ferenc)

 

A jelenlegi legalacsonyabb és legmagasabb ár a holtankoljak.hu szerint:

  • benzin – 426,90Ft / 516,90Ft;
  • gázolaj – 421,00Ft / 514,90Ft.

Jóval 500 fölött a maximális ár; és megvan a 90 forintos különbség a két szélsőérték között, ezért érdemes megnézni a holtankoljak.hu adatbázisát, melyik töltőállomást részesítsük előnybe.

Pár napja emelkedett a gázolaj ára, így most már 11 forintnál tart egy hét alatt.

 

Új információk a kutakon

Szeptember végén lép hatályba az innovációért és technológiáért felelős miniszter 41/2021. (VIII. 31.) ITM rendeletének és a „a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló” 4/2009. (I. 30.) NFGM–SZMM együttes rendelet módosítása.

Ez alapján a hazai töltőállomásokon fel kell tüntetni, hogy az adott üzemanyagfajtából mennyibe kerül 100 kilométernyi út megtétele. A rendelet ennek módszertanát is meghatározza, azonban csak negyedévente kell frissíteni, így nem mindig fogja tükrözni az üzemanyagár-változást.

 

Üzemanyag, mezőgazdasági munkagép
Minden fogyasztót érint, van aki örül, van aki nem, de a mezőgazdaság szereplői drágábban tankolnak (Fotó: Barna Ferenc)

 

A képlet alkalmazásához a fajlagos fogyasztást kell alkalmazni, mely szintén a rendeletben rögzített:

  • autógáz (LPG) esetén: 8,10 l/100 km;
  • benzin esetén: 6,33 l/100 km;
  • dízelgázolaj esetén: 5,06 l/100 km;
  • elektromos áram esetén: 17,13 kWh/100 km.

Ezt kell megszorozni az adott üzemanyag egységárával, és ez a mutató fogja adni az új információt.

 

Forrás: holtankoljak.hu