fbpx

Digitális modellezésen alapuló növényvédelem

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 18.

A SIMA innovációs versenyén a németországi XARVIOTM DIGITAL FARMING SOLUTIONS egy, a növények vegetációját monitoringózó, digitális rendszerrel jelent meg az online rendezvényen, HEALTHY FIELDS-szel.

 

A fejlesztések az ágazat dinamizmusát szemléltetik

A SIMA Innovációs Díj seregszemléjét digitális formában szervezték meg 2021-ben. Ebben is, mint minden egyéb rendezvény kapcsán a Covid-19 miatti korlátozásoknak volt döntő szerepe. A virtuális tér már kezd megszokott lenni, így számos gyártó örömmel nevezte be innovációit a SIMA Innovation Awards e különleges kiadására.

 

Mezőgazdaság, digitális rendszer
Az digitális rendszer költséghatékonyabb, környezetkímélőbb, hatásosabb növényvédelmet kínál
(Fotó: XARVIO)

 

Az innovatív kísérlet a növényvédelem modellezését szolgálja

A kísérlet a 2019-2020-as szezonban kezdődött, a Xarvio Digital Farming Solutions, gépkereskedők, bérszolgáltatók és gazdálkodók közötti szoros együttműködésének eredményeként.

Az új digitális modell szakított a hagyományos növényvédelmi rendszerekkel: nem a termékek és szolgáltatások (növényvédő szerek, szántóföldi kezelések, bemutatók, döntésmegalapozó eszközök, stb.) beszerzését, hanem a növény vegetációs állapotát kezeli értékét (az egészséges haszonnövényt), és ezt veszi alapul a javasolt kezeléshez.

Ez a módszer a gazdasági modellt jóval hatékonyabbá teszi, az ágazati szereplők ugyanis folyamatosan az inputok csökkenését, ennek következményeként a mérséklődő környezeti terhelést tartják szem előtt (vegyszerek minimális mennyiségben, maximális hatásfokkal, kevesebb menetben…).

 

A rendszer javaslatai átfogó adatokra épít:

  • komplex növénybetegség-modellek,
  • terepi vizsgálatok,
  • helyszín vizuális feltérképezése,
  • időjárási adatok (előrejelzések is),
  • korábbi termésadatok,
  • fajtajellemzők.

 

Az új digitális növényvédelmi rendszer bemutatása (Videó: XARVIO)

 

Forrás: SIMA