fbpx

Fordulat, csökkennek az üzemanyagárak

Írta: Barna Ferenc - 2021 március 23.

Négy hónapja emelkedett, illetve egy-két esetben stagnált az üzemanyagár, de idén első alkalommal szerdától csökkennek. A benzin 3 Ft-tal, a gázolaj 2 Ft-tal kerül majd kevesebbe literenként a hazai kutakon. A 95-ös benzin átlagára 432 Ft/liter, a gázolajé 438 Ft/liter szinten fog beállni a hét közepére. Az utolsó áremelkedés múlt hét péntekén volt.

 

Mezőgazdasági termék szállítása
Mezőgazdasági termék szállítása (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az aktuális üzemanyagárak minimum/maximum összege (Ft/liter) az alábbiak szerint alakul:

  • 95-ös benzin – 389,0/490,9;
  • gázolaj – 391,0/488,9.

 

Az egyes kutak (cégek) árképzési politikája közötti különbségek eredményeként közel 100 Ft/liter eltérés tapasztalható a minimum és maximum árak között, ezért továbbra is érdemes tájékozódni a HOLTANKOLJAK adatbázisában, mielőtt beállunk járművel a töltőoszlop mellé.

 

Energiahordozók és mezőgazdaság
A nemzetközi piacon a nyersolaj ára csökkent (Fotó: Barna Ferenc)

 

A Brent típusú olaj árának emelkedése megállt, sőt 5 dollárral csökkent a hordónkénti ár, jelenleg 65 dollár körül állt meg.

A csökkenés legfőbb oka, hogy a nagyobb olajkészletekről jött bejelentés, mint amit vártak. A rendelkezésre álló készlet kellő mennyiségű, a kitermelés pedig könnyedén emelhető. Az IEA szerint az olajkereslet csupán 2023-ban érheti el a járvány előtti szinteket.

A vakcinák beadásával lassabban haladnak Európában, így a helyzet normalizálódása is késik. Ennek következménye, hogy a korábbi fogyasztói kereslet is későbbre várható csak.

 

Forrás: holtankoljak.hu

Összeállította: Barna Ferenc