fbpx

A CLAAS bemutatja az új TRION középkategóriás kombájncsaládot

Írta: GÉPmax-2021/V. lapszám cikke - 2021 október 16.

A TRION sorozat 20 új kombájnjával a CLAAS folytatja a betakarító gépek piacán 2019-ben elkezdett modellfrissítését. A vállalat alig két éven belül megújítja teljes kombájnpalettáját.

 

KÉT LEVÁLASZTÁSI KONCEPCIÓ, HÁROM MODELLSOROZAT

A TRION termékcsalád alapvetően három modellsorozatból áll rázóládás és hibridkombájnokkal, illetve két cséplési szélességgel:

  • TRION 500 öt rázóládával, APS WALKER cséplőrendszerrel, 1 420 mm cséplőszélesség;
  • TRION 600 hat rázóládával, APS WALKER cséplőrendszerrel, 1 700 mm cséplőszélesség;
  • TRION 700 APS HYBRID cséplőrendszerrel (TRION 710-730 ROTO PLUS rotorral, TRION 750 ROTO PLUS duplarotorral); 1 420 mm cséplőszélesség.

 

Trion 750 Roto kombájn
A duplarotoros, hybrid TRION 750 ROTO PLUS kombájn

 

KÖVETKEZETES ÁTALAKÍTÁSOK A LEGMAGASABB TELJESÍTMÉNY ÉRDEKÉBEN

Minden TRION modellben az elsődleges leválasztást az APS cséplőrendszer – gyorsítódob (450 mm átmérő) és nagy cséplődob (600 mm átmérő) – végzi, a szemek 90%-ának kíméletes cséplése már itt megtörténik. A vezetőfülkében található CEBIS monitor segítségével mindhárom dob sebessége, illetve a gyorsító- és cséplőkosár szinkronizálva állítható. A hidraulikus túlterhelés elleni védelemmel elkerülhető az eltömődés és az idegen tárgy okozta sérülés.

 

Trion 710-730 Roto Plus
TRION 710-730 ROTO PLUS rotorral

 

A különféle növényekhez és cséplési körülményekhez tervezett MULTICROP előkosár kosárszegmensei szükség esetén kőgyűjtő vályún keresztül könnyen kicserélhető. A másodlagos leválasztást a TRION 500 és 600 gépekben öt, illetve hat rázóláda végzi, 7,48 vagy 6,25 m2 leválasztó-felülettel, MULTIFINGER SEPARATION SYSTEM vezérelt ujjas lazítódobbal kiegészítve. A TRION 720 és 730 egy rotort, míg a legnagyobb 750 dupla rotort használ a másodlagos leválasztáshoz. Az összes APS HYBRID és ROTO PLUS típusú TRION gépen a rotorok sebessége folyamatosan változtatható, függetlenül az APS cséplőrendszer sebességétől.

 

Trion 750 Roto Plus
TRION 750 ROTO PLUS duplarotorral

 

JET STREAM TISZTÍTÁS 3D/4D DŐLÉSKIEGYENLÍTÉSSEL

Minden TRION kombájnt hatékony JET STREAM tisztítórendszerrel – hidraulikus variátorral működtetett turbina ventilátorral és az előtisztításhoz kettős tisztítószéllel szerelt ejtőlépcsővel – szereltek fel. A felső és alsó rosta teljes rázófelülete a TRION 500-ban és 700-ban 5,1 m2, a 600-ban pedig 5,8 m2. Az aktívan vezérelt 3D tisztításnak köszönhetően a maximális tisztítás akár 20%-os oldalirányú dőlés esetében is biztosított. Emelkedőn vagy lejtőn történő cséplés esetén az AUTO SLOPE rendszer a ventilátor sebességét automatikusan beállítja. A TRION 700 esetében az opcionális 4D tisztítás biztosítja a folyamatos betakarítási teljesítményt lejtőn is.

 

12 000 LITERES MAGTARTÁLY 130 L/S ÜRÍTÉSI SEBESSÉGGEL

Típustól függően a magtartályméretek 8 000-12 000 l között változnak, míg az ürítési sebesség 90 és 130 l/s között van. Az ürítőcsiga 105 fokos elforgatási szögének és az opcióként rendelhető PROFI CAM kamerarendszernek köszönhetően közvetlen, széles látószögű a rálátást a szállítójárműre. Opcióban a CMOTION többfunkciós karral állítható az ürítőcsiga surrantója, így menet közben is rendkívül precíz ürítés lehetséges.

 

SZALMASZECSKÁZÓ

A STANDARD CUT alapfelszereltségként, 52 késsel a TRION 400 és 700-as keskenyebb kivitelű gépekhez, illetve 64 késsel a TRION 600 szélesebb cséplőrendszerrel szerelt gépekhez rendelhető. A SPECIAL CUT szalmaszecskázók 72, illetve 88 késes kivitelben érhetők el. A terítési szélesség és irány manuálisan, vagy opcionálisan elektromosan a CEBIS-ből állítható. Automatikus terítésirány-szabályzás áll rendelkezésre a normál és radiális törekoszlató esetében egyaránt, amely az egyenletes eloszlás érdekében oldalszélben és lejtőn automatikusan beállítja a dobás irányát.

 

standardcut
A STANDARD CUT szalmaszecskázó alapfelszereltségként, 52 késsel

 

ÚJ MOTOROK – MEGSZOKOTT HATÉKONYSÁG

A TRION kombájnokban a legújabb generációs, STAGE V emissziós besorolású, hathengeres Cummins motor dolgozik. A TRION 500-as és 640-es sorozatban 6,7 literes Cummins B6.7 motor, míg a TRION 650, 660, 700 modellekben Cummins L9 motor található 8,9 literes lökettérfogattal. Névleges teljesítményüket már alacsony, 1900 fordulat/perces fordulatszámnál leadják, közúton haladva a zajszintjük rendkívül alacsony, és az 1650 fordulat/perc mindenképpen üzemanyag-takarékosnak mondható. Ezenkívül a DYNAMIC POWER automatikus teljesítmény-beállítás minden motoron alapfelszereltség, és alkalmazásával akár 10 százalék is megtakarítható az üzemanyagköltségeken.

 

Cummins motor
A TRION kombájnokban a legújabb generációs, STAGE V emissziós besorolású, hathengeres Cummins motor dolgozik

 

6X MONTANA ÉS 6X TERRA TRAC

A MONTANA járószerkezet akár 18%-os oldalirányú, és akár 6%-os hosszanti dőléseket is kiegyenlíti. A MONTANA modellek POWER TRAC összkerékhajtással vannak felszerelve, az AUTO SLOPE szabályzás és elektromosan kapcsolható mellsőhíd-differenciálzár opcióban rendelhető. Az összes járószerkezet-típushoz 2 sebességes váltó áll rendelkezésre. A TERRA TRAC járószerkezettel, három különböző hevederszélességgel 635-890 mm között hat modell áll rendelkezésre az új TRION sorozatban.

 

Trion Montana
A MONTANA járószerkezet akár 18%-os oldalirányú, és akár 6%-os hosszanti dőléseket is kiegyenlíti

 

ADAPTEREK SZÉLES VÁLASZTÉKA

A TRION-okhoz CERIO, VARIO vagy a szalagos CONVIO vágóasztalok és összecsukható vágószerkezet is rendelhetők. A hüvelyesnövények betakarításához választhat a flexibilis kaszával szerelt MAXLEX és a CONVIO FLEX szalagos adapter között. A választékot CORIO és CORIO CONSPEED kukoricacső-törő adapterek, valamint SUNSPEED napraforgó vágószerkezet egészítik ki. Az automatikus adapterfelismerésnek köszönhetően csatlakoztatáskor hozzárendeli a szükséges beállításokat. A ferdefelhordó fi x kivitelben vagy opcióban mechanikus, illetve a vezetőülésből működtethető hidraulikus vágásiszög-állítással is rendelhető. A hidraulikus visszaforgatás egy új, „lassú behúzás“ funkcióval egészült ki.

 

corio conspeed
A CORIO és CORIO CONSPEED kukoricacső-törő adapterek is elérhetők a szériához

 

A KORSZERŰ VEZETŐFÜLKE LEGÚJABB GENERÁCIÓJA

A TRION sorozat új vezetőfülkéje több helyet kínál, különösen a fej- és a lábzónában. A vezetőülést mindkét irányban 30 fokkal el lehet forgatni. A 12 hüvelykes CEBIS terminál három, egyénileg állítható fő képernyőmenüt kínál. A CEMOS DIALOG és a CEMOS AUTOMATIC mostantól a CEBIS-be lett integrálva. A működtetés érintéssel és egy forgató- / nyomógombbal lehetséges. Ezenkívül minden cséplési és tisztítási beállítás elérhető a kartámasz jobb oldalán található közvetlen hozzáférési gombokkal. A CEBIS terminál és a kartámasz egymástól függetlenül a vezető ergonómiai igényeihez igazítható.

 

Claas Trion fülke
A TRION sorozat új vezetőfülkéje több helyet kínál a fej- és a lábzónában

 

NÉGY KORMÁNYZÁSI RENDSZER ÉS ÚJ CEMIS 1200

Az automatikus kormányzásnál az ügyfelek négy rendszer közül választhatnak. A LASER PILOT kormányzás az állomány bal szélén vezeti a gépet. A FIELD SCANNER a vezetőfülke tetejére van szerelve, és a meglévő állomány a szélek és a művelőutak optikai szkennelésével irányít. A szemeskukorica betakarítása során a CORIO és a CORIO CONSPEED adapterekre szerelt AUTO PILOT sorkövető kormányoz. A negyedik lehetőség a 2D és 3D megjelenítést, online feladatkezelést és dokumentációt kínáló GPS PILOT műholdalapú navigáció.

 

 

A 2022-ES SZEZONRA MÁR RENDELHETŐ

Az összes TRION modell az európai piacokon már megrendelhető a 2022es betakarítási szezonra. Észak-Amerikában és Oroszországban a bevezetés a 2023. évi szezonra várható. A bevált TUCANO 300, 400 és 500 sorozatok teljes gyártása és értékesítése Oroszországban folytatódik a TRION bevezetéséig.

 

Összeállította: Farkas Imre, Fotók: CLAAS