fbpx

A CLAAS elindította a „Jövő traktorgyárát” Le Mans-ban

Írta: GÉPmax-2021/IV. lapszám cikke - 2021 szeptember 12.

A CLAAS „Jövő traktorgyára” Le Mans-ban, Franciaországan hivatalosan is megkezdte működését a hároméves modernizációt követően. A legmodernebb digitális csúcstechnológiákra támaszkodva a termelés új mérföldkőhöz érkezett.

 

A CLAAS 2017-ben adott zöld utat a nagy befektetésének Le Mansban. Az összesen 40 millió eurós beruházást elsősorban az összeszerelő-részleg teljes felújítására és az üzem digitális átalakítására fordították. Ezzel a le mans-i beruházással, a vélizy-i fejlesztési központtal, valamint a trangé-i teszt- és validációs központtal a teljes fejlesztési beruházás mintegy 80 millió euróra tehető a RenaultAgriculture 2003-as felvásárlása óta.

 

Claas fejlesztés

 

A digitális korszak kikiáltása

Az üzem korszerűsítése teljesen új lehetőségeket teremt az egyre összetettebb és egyedileg összeállított traktorok gyártásában. Ez számos összetett folyamat teljes átgondolását jelentette, különösen a gyáron belüli logisztika területén. A legkorszerűbb virtuális valóság technológiájának használata lehetővé tette az összes folyamat digitális szimulációját a gyári tervezési szakaszban, még olyan traktormodelleknél is, amelyek még nem kerültek gyártásba. A 3D-s animációk és VR-szemüvegek segítségével számtalan lehetőség adódott ahhoz, hogy az összeszerelés minden lépését nyomon követhessék, a hajtástól a kész, letesztelt traktorig. Minden szükséges szerkezeti változtatást is már korán meghatároztak. Az automatizáltan vezérelt robotjárművek (Automated Guided Vehicles – AGV) jelentősen hozzájárultak a gyártás automatizálásához. Ezek közül 40 vezetőnélküli, teljesen automatikus szállítóeszköz szállítja a traktorokat az elsőtől az utolsó összeszerelési állomásig, és képesek egyszerre akár 20 tonnát is mozgatni. Ez azt jelenti, hogy elegendő terhelési kapacitást biztosítanak az összes jelenlegi sorozathoz, valamint a jövőbeli magasabb teljesítményű modellekhez is. A jövőben a termelést napi 75 traktorra kívánják növelni a jelenlegi 50-ről. A teljes évre vetítve ez 13 ezer darabos éves termelési kapacitásnak felel meg, szemben a mai mintegy 10 ezres darabszámmal.

 

Korszerű munkaállomások

A teljesen korszerűsített üzem fő kedvezményezettjei az alkalmazottak. Az új logisztikai infrastruktúrának köszönhetően az alkalmazottaknak lényegesen több helyük van az ergonomikusra tervezett munkaállomásokon, mivel csak az azonnal szükséges alkatrészek kerülnek az adott gyártósori állomásra. A munkaállomások egy része még fejhallgatókkal is rendelkezik, így a munkavállalók könnyebben kommunikálhatnak egymással. Emellett világos színek és a legmodernebb LED-es világítástechnológia biztosítja a természetes fényviszonyokhoz hasonló, koncentrált és kellemes munkavégzést lehetővé tevő munkakörnyezetet.

Jelenleg öt, 74 és 460 lóerő közötti traktorsorozatot gyártanak Le Mansban. A Párizs közeli vélizy-i fejlesztési központtal és a trangé-i teszt- és validációs központtal együtt körülbelül 100 embert foglalkoztat a CLAAS. A helyszínek szorosan együttműködnek más fejlesztési központokkal és gyárakkal, mint például Németországban a disseni CLAAS E-Systems vagy a paderporni CLAAS Industrietechnik egységekkel, ahol az ARION 900 TERRA TRAC hevederes járószerkezete, valamint az ARION 500 és ARION 600 modellek fokozatmentes hajtóműi készülnek.

Ugyanakkor megnyílt az új technológiai központ Ymeray-ben, Chartres közelében, ami azt jelenti, hogy a CLAAS továbbra is erősíti jelenlétét Franciaországban. A CLAAS 1958 óta gyárt mezőgazdasági bálázókat Metzben, és jelenleg több mint 2 200 embert foglalkoztat az országban.