fbpx

Új CASE IH Optum AFS Connect

Írta: GÉPmax-2021/VI. lapszám cikke - 2021 november 22.

Továbbfejlesztett kényelem és csatlakoztathatóság. A közelmúltban online sajtótájékoztatóján újdonságokat jelentett be a Case IH. Az Optum CVXDrive traktorcsaládot áttervezték, hogy új, Optum AFS Connect termékcsalád néven lépjenek piacra a termékkel. Új fülkéje, belső tere és csatlakoztathatósági csomagja a kezelő és a tulajdonos számára egyaránt előnyös. Lássuk a részleteket!

 A változások közül a legfontosabb, hogy az új fülke nagyobb teret, alacsonyabb zajszintet és jobb kilátást biztosít. Új Multicontroller II kartámasz, konfigurálható kezelőszervek, amelyek lehetővé teszik, hogy a traktor és a munkagép a kezelőhöz és a feladathoz igazodjon, valamint korszerűsített, luxus minőségű belső anyagok jellemzik az új sorozatot. Minden változtatást úgy terveztek, hogy megkönnyítse a kezelő munkaterhelését, fokozza a hatékonyságot, növelje a termelékenységet, és végső soron növelje a traktort üzemeltető vállalkozás eredményét.

 

CASE IH
Az Optum AFS Connect termékcsalád három modellt tartalmaz, 250, 270 és 300 LE névleges teljesítménnyel

Az elsődleges elvek megmaradtak, de továbbfejlesztve

Az Optum AFS Connect™ termékcsalád három modellt tartalmaz, 250, 270 és 300 LE névleges teljesítménnyel, amelyek mindegyike a Case IH CVXDrive fokozatmentes sebességváltóval rendelkezik. A traktorok többi fő tervezési pontja azonban sok újdonságot tartalmaz. A traktorok középpontjában egy új fülke áll, amelyben a belső tér számos kulcsfontosságú területét teljesen áttervezték. E funkciók közül sok az Optum AFS Connect™ nagyobb, a Magnum unokatestvéreinél kialakított funkciókat örökölte, amelyeket 2019-ben az AFS Connect specifikációra frissítettek. Ezek közé tartozik a Multicontroller II kartámasz és a hozzá tartozó többfunkciós kar, a nagyobb, kiterjesztett funkcionalitású AFS Pro 1200 érintőképernyős monitor, valamint az A-oszlopon található, a motor/váltómű információinak leolvasására szolgáló táblagépes műszeregység. Mindeközben az új traktorok már alapfelszereltségként rendelkeznek a Case IH AFS Connect™ telematikai csomaggal, amely azonnali, kétirányú adatátvitelt tesz lehetővé a traktor és az online menedzsmentportál között, valós idejű gépfelügyeletet és még sok más értékes funkciót biztosít.

 

Újragondolt és újratervezett billentyűzetvezérlők: intuitívabb és egyedibb működtetés

Az új Optum AFS Connect™ termékcsalád egyik legkiemelkedőbb jellemzője a fülke. Itt az operátorok nagyobb belső teret találnak, 7,5%-kal nagyobb térfogattal, a 11%-kal több üveg felületnek köszönhetően jobb kilátással, és mindössze 65 decibel zajszinttel, amihez a fülke új, prémium minőségű anyagai is hozzájárulnak. Mindezt a még biztonságosabb, egyszerűbb és élvezetesebb üzemeltetés érdekében tervezték.

Belül kiemelkedő újdonság a teljesen új Multicontroller II kartámasz, amely egy új, konfigurálható gombokkal ellátott kart tartalmaz. A kartámasz elején található új, nagyobb AFS Pro 1200 monitoron keresztül a Multicontroller és a kartámasz legfontosabb kezelőszervei a kezelő preferenciáinak és az adott munkának megfelelően testre szabhatók, beleértve a funkciógombokat és a szelepvezérlő kapcsolókat is. Az új ISOBUS-kompatibilis AFS Pro 1200 érintőképernyős monitor nagy felbontású kijelzővel rendelkezik, amely nemcsak a traktor összes elsődleges funkciójának felügyeletét teszi lehetővé, hanem akár 4 db kamera képeit is képes megjeleníteni, és a motor, a CVXDrive sebességváltó, valamint a traktor hidraulikája és a TLT működtetésének és optimalizálásának kulcsfontosságú vezérlőkapuja. Az új kartámaszon a Magnum AFS Connect™ modellekben már bevált módon gyorsbillentyűk és egy dekódertárcsa is találhatók. Az AFS Pro 1200 terminálon keresztül a felhasználók kezelhetik a traktor AccuGuide automatizált kormányrendszerét és – ebben a traktorosztályban először – a teljes AFS Connect™ telematikai képességeket, amely technológia a Case IH Magnum, Steiger és Quadtrac AFS Connect™ traktorokon már jól bevált. A traktor és az AFS Connect™ online menedzsmentportál közötti vezeték nélküli, kétirányú adatátviteli rendszerrel a traktor tulajdonosai és a gazdaság vezetői teljes ellenőrzést kapnak a gazdaság, a flotta és az adatok kezelése felett, ami segít a költségek minimalizálásában, a hatékonyság növelésében és a teljesítmény maximalizálásában. A traktor teljesítményére és a munkagépek üzemeltetésére vonatkozó adatok azonnal, biztonságosan és folyamatosan elküldésre kerülnek az online portálra, ahonnan a traktor tulajdonosa vagy az üzemeltető hozzáférhet.

Ez lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban hozzanak vezetői döntéseket, az azonnal rendelkezésre álló, pontos adatok felhasználásával. Olyan valós idejű információkat is nyomon követhetnek, mint például a traktorok helyzete, üzemanyagszintje és egyéb kulcsfontosságú irányítási és teljesítményadatok. Így például szükség szerint dízelüzemanyagot juttathatnak a traktorhoz, javíthatják a géplogisztikát, vagy láthatják, hogy egy munka befejeződött-e. Mivel az adatátvitel mindkét irányba lehetséges, a munkautasítások, a kijuttatási térképek és egyéb adatok távolról is elküldhetők a traktorra a gazdaság irodai számítógépéről, vagy akár bármely mobileszközről, az AFS Connect™ webportál „Farm” fülének használatával. A gazdálkodók és – engedéllyel – a kereskedők is használhatják az AFS Connect™ Display Viewing funkciót, hogy valós időben láthassák az AFS képernyő kijelzőjét, ahogyan azt a gépkezelő látja. A gazdálkodók/üzemeltetők számára ez lehetővé teszi a működési adatok ellenőrzését, és szükség esetén állítási javaslatok megtételét.

A tulajdonosok dönthetnek úgy, hogy Case IH kereskedőjüknek engedélyezik a traktoruk távoli felügyeletét az AFS Connect™ rendszeren keresztül, ha úgy kívánják. A lehetséges előnyök közé tartozik a kereskedő értesítése a traktor meghibásodásának, vagy problémájának korai figyelmeztető jeleiről, a távoli szervizelérés, valamint a gépadatokon alapuló üzemeltetési tanácsadás lehetősége. Az AFS Connect™ Support PRO csomag keretében a „firmware over the air” képesség azt jelenti, hogy a kereskedők vezeték nélkül frissíthetik az Optum AFS Connect™ traktorok működési firmware-ét, tehát a tulajdonosok és a kezelők azonnal élvezhetik az új funkciók és fejlesztések előnyeit.

 

CASE IH forduló
AFS Connect online menedzsment segítségével olyan valós idejű információkat is nyomon követhetnek, mint például a traktorok helyzete

 

Nagyobb kényelem, még jobb vezérlés

A fülkeajtóhoz vezető lépcsőfokok megújult kiosztásának köszönhetően még kényelmesebben juthatunk a világosabb fülkebelsőhöz, amely nagyobb belső térrel és korszerűsített, prémium minőségű anyagokkal rendelkezik.

Az AFS Pro 1200 terminálon keresztül minden gépkezelő pontosan a kívánt módon állíthatja be a traktor bizonyos funkcióit, ez egy személyre szabott Optum AFS Connect kezelési élményt kínál. Az új AFS Pro 1200 terminál nagyobb érintőképernyővel rendelkezik, mint a korábbi AFS Pro 700-as egység, de továbbra is kényelmesen elérhető és látható helyen, a kartámaszra szerelve található. Számos funkciót az érintőképernyőn vagy a karfán található új dekódertárcsán keresztül is lehet kezelni. A vezetőülésből nézve az új fülkekialakítás, a teljes hosszúságú ajtókkal és a nagyobb üvegfelületekkel páratlan kilátást biztosít a gépkezelőnek. A szélvédő felső ívelt széle segít maximalizálni a természetes fény bejutását, és segíti a látást, az új, alacsonyan elhelyezett ablaktörlő kialakítása pedig 27%-kal nagyobb tisztított felületet biztosít. Az éjszakai látási viszonyokat a LED-es út- és munkalámpa-csomagok javíthatják, akár 14 lámpával a tetőn, néggyel a vezetőfülke elején, kettővel a hátsó sárvédőkön és hattal a motorháztetőn.

CASE IH kabin
Az elforgatható háttámla könnyű és kényelmes elfordulást tesz lehetővé az ülésben

 

Multikontroller
A fülkében újdonság a teljesen új Multicontroller II kartámasz

Frissen tartja a gépkezelőt

A téli meleg és a nyári hűtés érdekében a gépkezelőnek mostantól új, nyomás alatti klímaberendezés-csomag áll a rendelkezésére, amely a jobb levegőelosztás érdekében több kimeneti nyílással rendelkezik, amit automatikus zónavezérlés segít. A levegős rugózással ellátott, magas színvonalú, akár 22,5°-ban jobboldalra kifordítható ülés teljes hűtési és fűtési képességgel, felső, elforgatható háttámlával rendelkezik, amely könnyű és kényelmes elfordulást tesz lehetővé az ülésben a mögöttünk lévő munkagépek megfigyelése és tolatás közben. Eközben a kezelési élményt tovább javítja az új gázpedál, amely fokozott pontosságot és irányíthatóságot biztosít az alacsony sebességű haladásnál, a táblavégi fordulóknál vagy a nagy sebességű, közúti közlekedésnél. A nagyobb fülketérfogat és a belső tér újratervezése azt is jelenti, hogy a Case IH tervezői több tárolóhelyet tudtak beépíteni. Hogy a vezető a hosszú munkanapokon is felfrissüljön, az utasülés alatt beépített hűtődoboz található, amelyben nemcsak egy uzsonnás doboz, hanem egy pár kétliteres palack is elfér.

Számos USB és egyéb csatlakozóaljzatot biztosítottak a tervezők azért, hogy a traktor képes legyen a fülkében elhelyezett monitorok támogatására, valamint a mobiltelefonok és intelligens eszközök áramellátására, csatlakoztathatóságára – kompromisszumok nélkül.

 

Új OPTUM AFS CONNECT™: a következő generáció

„Az első generációs Optum CVX 2015-ös bevezetésekor a Case IH egy teljesen új kategóriába lépett” – jegyezte meg Dan Stuart, az európai termékmarketing igazgató. „Az új generációs Optum AFS Connect™ egy újabb ugrással előrébb viszi a képességeit. A felhasználóknak egy sokoldalú, 250-300 lóerős, fokozatmentes sebességváltóval ellátott traktort kínál, amely még többet nyújt a kényelem, a képességek és a csatlakozási lehetőségek terén.”

 

Fodor Mihály