fbpx

Belevaló mindenes

Írta: GÉPmax-2020/III. lapszám cikke - 2020 június 29.

Az opcionális késes hengernek és a terjedelmesebb kapamezőnynek köszönhetően az amúgy is sokoldalú Köckerling Allrounder még több területen alkalmazható. Az egyik ezek közül a sűrű köztesnövény-állomány, amellyel az Allrounder Flatline a teszt során sikeresen megbirkózott.


ALLROUNDER: Az elöl haladó késes hengerrel és a 6 gerendelyes kapamezőnnyel a Flatline sokoldalúan alkalmazható

A kelet-vesztfáliai Köckerling cég 2019-ben az Agritechnica kiállításon egy új munkagépet mutatott be – az Allrounder Flatline szántóföldi kultivátort. Annak ellenére, hogy ez egy teljesen új fejlesztés, a gyártó tudatosan döntött az univerzális „Allrounder” géptípus mellett. A rugós kapák és a hasonló alkalmazási terület alapján leginkább ebbe a csoportba sorolható, de semmiképp sem nevezhető a jól ismert Allrounder profiline sekély szántóföldi kultivátor javított változatának. A keret, a kapák, az előművelő eszközök megválasztása, valamint a hidraulikus mélységállítás egyaránt új a gépen.

Az egyre gyakrabban előforduló enyhe telek és a totális gyomirtó szerek használatának kerülése miatt a Flatline mechanikus alternatív megoldást kínál az első kezeléshez tavasszal. Az Allrounder név jelentése sokoldalú, mindenes, vagyis egy olyan gép, amelyet az év során számos célra használhatunk – magágykészítés és tarlóápolás a legkülönfélébb növények esetén.


A 10 méter hosszú Allrounder szántóföldi kultivátoron egy késes henger, egy 6 gerendelyes kapamezőny, egy dupla STS henger és egy egyengető pálcasor végzi a munkát


Mindkét oldalsó elemet két-két támkerék (összesen négy) vezeti


A kijelző az oldalsó szárnyak helyzetét mutatja a középső elemhez képest

Technikai adatok

keret: 6 m munkaszélesség, három rész, 6 gerendelyes kapamezőny, 70 cm-es gerendelytávolság, 64 cm-es keretmagasság, 500/55-20 szállítókerekek, négy támkerék 380/55-17; hidraulikus munkamélység-állítás; talajkontúr-követés
kapák: 47 kapa, 13 cm-es kapaosztás, elefántkapák dupla rugóval; megfordítható kapa/vésőkés (60×10 mm), lúdtalp kapa (200×6 mm), keményfém kapacsúcs (55×20 mm), keményfém lúdtalp kapa (200×6 mm)
felszereltség: dupla STS henger, 530 mm átmérő, 13 cm-es gyűrűtávolság, egysoros egyengető pálcasor, 13 mm; opcionális elöl haladó késes henger, nyitott kivitel, 350 mm átmérő, 6 kés, hidraulikusan állítható; opcionális talajsimító, hidraulikusan állítható; opciók: hidraulikus nyomlazító, vonóerő-növelő, lejtőművelő tárcsa
tömegek & méretek: üzemtömeg 8150 kg, 3 m szállítási szélesség, vonóerő-szükséglet 250 lóerőtől
németországi listaár (nettó): 53490 euró (alapgép+késes henger)


A Flatline a hosszú vonórúdjának köszönhetően szűk helyen is meg tud fordulni


A sekély szántóföldi kultivátort három részre osztva lehet összecsukni szállításkor


A fordulóknál a vonórúd munkahengerei emelik ki a gépet. Hátul ezt a járószerkezet veszi át

6 SOROS

A tavaszi teszt során viszonylag dús köztesnövény-állománnyal kellett a gépnek megbirkóznia. A 6 m munkaszélességű tesztgépünk gondoskodott erről a munkáról. Az Allrounder Flatline sekély szántóföldi kultivátor jelenleg 6 és 7,5 m munkaszélességben kapható. A Köckerling hamarosan azonban több modellt is be fog vezetni, mivel más munkaszélességek iránt is tapasztalható kereslet – mindkettőnél szélesebb és szűkebb gépeket egyaránt keresnek.

A 10 m-nél nagyobb teljes hossza miatt féligfüggesztett változatban lesz kapható. Míg az Allrounder Profiline 4 gerendelyes sekély szántóföldi kultivátor, a Flatline változat 2 gerendellyel nagyobb – a gerendelyek közötti távolság 70 cm (a Profiline esetében 60 cm).

A központi járószerkezettel rendelkező szántóföldi kultivátor három részből áll. Közúti szállításhoz ennek megfelelően összecsukható, a két oldalszárny függőlegesen felhajtható. A vonórúd munkahengerének biztosításához golyóscsapokat kell átfordítani. Szállítás közben a szántóföldi kultivátor betartja a közúti közlekedéshez szükséges méreteket.

A két oldalszegmens talajhoz viszonyított helyes beállítását egy skála segíti a középső keret és az oldalszárny között. Ha a szárnyak egyenesen állnak (a nyilak egybeesnek), akkor az oldalszegmensek szabadon el tudnak mozdulni 4 fokkal lefelé, ill. felfelé – tehát követni tudják a talajkontúrt. Elsősorban a nagyon sekély műveléskor fontos, hogy minden kapa tartani tudja a megfelelő szintet. Erről gondoskodik oldalszárnyanként két-két támkerék is, melyek a sekély szántóföldi kultivátort a beállított mélységben tartják akkor is, ha az egyik támkerék esetleg beleszalad egy mélyebb keréknyomba.

Emellett a munkamélység-beállítás mestereinek is nevezhetők, melyhez hidraulikus munkahengerekkel rendelkeznek. Az adott hengerszegmens egy mechanizmuson keresztül ugyanolyan mértékben változtatható – teljesen fokozatmentesen, távtartók nélkül, kényelmesen a vezetőfülkéből. A központi lezáróegységnek saját hidraulikus munkahengerei vannak. A beállítórendszer hasonló például a Köckerling Vektor rendszeréhez. Az Allrounder profiline esetében viszont még mechanikusan, orsók segítségével kell a támkerekek mélységét beállítani. A Flatline elnagyolt skálája nem a tényleges mélységet mutatja a mélységbeállítása során.

A táblavégi fordulókor az ügyes Allrounder szántóföldi kultivátor a középső járószerkezet és elöl a vonórúd munkahengereinek segítségével emelkedik ki. Ilyenkor először a gép eleje kerül magasabbra, ezt követi a henger. Leengedéskor ugyanez a sorrend, csak lefelé történik a mozgás. A teleszkóposan meghosszabbítható vonórúdnak köszönhetően a fordulási manőver helyben probléma nélkül megvalósítható. Az előző nyomvonalhoz nagy ívű fordulás nélkül is könnyen tud csatlakozni.


A Flatline központi eleme a 6 gerendelyes kapamezőny


Négy támkerék biztosítja elöl az egyenletes mélységtartást. A munkamélység fokozatmentesen, hidraulikusan állítható


Egy nagy skála mutatja a gép munkamélységének irányértékeit

FEJTŐL A CSÚCSIG

A 6 méteres gép középső kapamezőnye 47 kapából áll. A kapaosztás 13 cm. A keret magassága 64 cm. Összehasonlításképpen: az azonos szélességű Profiline változat 36 kapát tartalmaz, több mint 16 cm kapaosztással. A kapaosztás meglehetősen szűk, de a kapák nagyvonalúan hat gerendelyen oszlanak el. A teszt során nem fordult elő eltömődés.

A kapák kialakítása is különbözik a Profiline kapáitól. A Köckerling az új kapát elefántkapának hívja. Alapkivitelben dupla rugóval van felszerelve, amely a legnehezebb munkavégzési körülmények között is stabilizálja a kapát, és nehéz körülmények között is erősíti a talajba húzást. A kapák munka közben előre-hátra mozdulnak – erős vibráció jellemzi őket, és nincsenek előfeszítve. A fogak másik jellemzője a kapák csúcsának elhelyezkedése. Közvetlenül a kapák felfüggesztése alatt középen találhatók. A lúdtalp kapa munkavégzési szöge szintén érdekes, mivel a teljes talp a talajon nyugszik, nem csak a kapa hegye. A sekély talajművelés szempontjából ez fontos.

A szántóföldi kultivátor különböző feladataihoz négy különböző kapaváltozat áll rendelkezésre: megfordítható kapa (vésőkés) 60×10 mm-es méretben, keményfém-kapacsúcs 55×20 mm és egy lúdtalp kapa 200×6 mm. Ez 220 mm vastag keményfém változatban is kapható.


Az új elefántkapák: a felfüggesztés és a kapahegy egy vonalba esik


Egy kettős rugó erősíti a kapákat


A 130 mm-es kapaosztással rendelkező, 200 mm széles lúdtalp kapák a teljes felület megfelelő megmunkálását garantálják

FINOM VÁGÁS

A késes hengerekkel felszerelt gépek szegmensébe a Köckerling nemcsak az itt tesztelt Allrounder Flatline szántóföldi kultivátorral lépett be új gyártóként, hanem a Rebell kompakt tárcsás boronával is.

Az Allrounder Flatline késes hengerrel felszerelt sekély szántóföldi kultivátorként még teljes mértékben versenytársak nélkül szerepel itt. A Köckerling késes hengerének átmérője 350 mm. Nyitott kialakítású, hat késsel rendelkezik. Ezek azonban sajnos nem megfordítható kések. A pengék enyhén íveltek, három csavar rögzíti őket. A késes hengerek minden szegmens esetében, vagyis az oldalsó szárnyakon és a középső részen is, két részre osztottak, de ugyanarra a tartóelemre vannak felfüggesztve.

Nagyméretű gumiütközők védenek a túlterheléstől, amelyeket például néhány kompakt tárcsás borona tárcsafelfüggesztéséből már ismerünk, a késes henger így ki tud térni. A csapágyaik teljesen karbantartásmentesek. Ahogy a Köckerling professzionális eszközeire jellemző, minden hidraulikusan beállítható a vezetőfülkéből, ill. a beállított mélység is megváltoztatható – ez nagyszerű. Ez vonatkozik az elöl haladó késes hengerre is. Ha nincs rá szükségünk, akkor teljesen befordítható.

A munkánk során fennálló körülmények között a késes henger meg tudta mutatni, hogy mit tud. Kifordította az olajretket, és közel 10 cm-es darabokra vágta, vagy legalább szétzúzta a szárakat a megfelelő távolságokban. Nagy munkasebesség mellett és a kis henger megfelelő nagy kerületi sebessége esetén a gép a különálló gyökérmaradványokat is kiemelte a talajból. A repcetarlón használhatjuk pl. csak a késes hengert, és a felső vagy nulla állásba állított kapamezőnnyel eloszlathatjuk az esetleges nagyobb szármaradványokból álló kupacokat. A repce szárát a hengerek kifordítják és szétosztják. A föld enyhe felkavarása miatt a kihullott repcemagokat befedi a por, és a tömörítőhenger biztosítja a talajtakarást, ami a magok kikeléséhez vezet.

A késhenger alternatívájaként a Flatline elöl haladó talajsimítóval is felszerelhető, ami például felszántott talajon alkalmas a nagyobb rögök aprítására és a finomszemcsés talaj előállítására.


A 350 mm-es késes henger a támkerekek előtt dolgozik


A hat kés kissé ívelt, de nem fordítható meg

Az STS henger marad

Tömörítőhengerként – hogyan is lehetne másképp – a Köckerling a jól ismert dupla STS hengert alkalmazza – ez a dupla U-profilú gyűrűshenger. Az STS (Soil-to-Soil, azaz talaj a talajon) elv alkalmazásával történő sávos visszatömörítés előnyeiről és korlátairól már gyakran volt szó.

A Köckerling változatában azonban van egy kisebb újítás. A tájolása most beállítható. A munkamélységtől függően változik a hengerek helyzete a talajhoz képest, ami így most kompenzálható. Ehhez három helyzet közül választhatunk a henger tartórészén. A Köckerling nem használ lengő hengerfelfüggesztést, mivel ez a talajviszonyoktól függően állandóan lengő mozgást eredményezne, így a henger kitérne a nagyobb rögök elől. A DSTS henger mögött 13 mm vastagságú hátsó egyengető pálcasor helyezkedik el. Sajnos ezeknél a munka intenzitásának változtatásához még csapszegeket kell áthelyezni. A teszt során az egygerendelyes pálcasort meglehetősen agresszívre állítottuk. A pálcasor a levágott gyökereket a talaj felszínére juttatta, ahol ki tudtak száradni.

Elsősorban laza talajokhoz, ahol a traktorkerekek nyomai kirajzolódnak vagy a magágy előkészítéséhez használható nyomlazító. Nagyon sekély talajművelés mellett a traktor keréknyomaiban haladó kapák nem érik el a növényi maradványokat vagy a köztesnövényeket. Ennek érdekében a nyomlazítók a gép leengedésekor munkahelyzetbe fordulnak.

A vonórúdon a kopó alkatrészeket tartalmazó szerszámosládában található egy szemléletes magyarázat az egyes csatlakozók hidraulikus funkcióiról – ez jó megoldás. A nagyméretű tömlőtartó is tetszett. A gép tárolásához támasztólábakat kell áthelyezni. A hidraulikus támasztóláb itt elegánsabb megoldás lenne.

Az Allrounder Flatline összesen négy kétkörös hidraulikacsatlakozót igényel az összecsukáshoz és szétnyitáshoz, az emeléshez/leengedéshez, a munkamélység beállításához és késes hengerhez. Nem szabad alábecsülni a két kapasor és a késes henger által okozott súlygyarapodást. A teljesen felszerelt 6 méter széles gép súlya 8150 kg – ez majdnem kétszer annyi, mint a „normál” Allrounder súlya

Legalább 250 lóerőnyi vonóerőre van szükség, ám a munkamélységtől és a tereptől függően ez több is lehet, hiszen a megfelelő munkakép eléréséhez legalább 12 km/h sebesség szükséges. Gyengébb traktorok esetén praktikus az opcionális vonóerőnövelő, ami kiegészítő ballasztsúlyt helyez át a munkagépről a traktor hátsó tengelyére.


Gumiütközők védik a hengeregységeket a túlterhelés ellen


Az élezett kések tiszta vágást biztosítanak, és körülbelül 10 cm hosszú darabokra vágják a terményt


A hidraulikus munkahengerek be-, ill. kifordítják a késes hengereket, és beállítják a munka agresszivitását

Szakértői vélemény

ÁLTALÁNOSAN ALKALMAZHATÓ
Andreas Bertram bahrdorfi szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságában tavasz óta dolgozik egy 6 méter munkaszélességű Köckerling Allrounder Flatline szántóföldi kultivátor. Már tavaly kipróbált egy bemutatógépet repce- és kukoricatarlón. A szántóföldi kultivátor munkaminősége és a gép kidolgozottsága meggyőzte a gazdálkodót, így megrendelte az új gépet a 800 hektáros gazdasága számára. A Flatline egy kiöregedett kompakt tárcsás boronát vált le. „Az enyhe telek miatt a köztes növények nem fagynak ki. A kompakt tárcsás borona nem tudott megbirkózni az olajretek és a homoki zab keverékével. Sok megmaradt növény ismét kizöldült. A Flatline ezzel szemben felaprítja a köztesnövény-állományt, és az intenzív talajművelés végül beforgatja a zöldtrágyát” – mondja Andreas Bertram. A közelgő tarlóműveléshez (árpa, búza, repce és kukorica) a gazdálkodó további kiegészítő opciókkal látja el a sekély szántóföldi kultivátorát. „Hamarosan megérkeznek a géphez a hidraulikus nyomlazítók és egy APV aprómagvető adapter. A nyomlazítóknak a repceterületeken különösen sekély művelésekor kell a művelőutak meglazításában segíteni” – mondja Andreas Bertram. Az APV aprómagvető géppel egymenetben a köztes növényt is elvetik. Andreas Bertram az Allrounder Flatline szántóföldi kultivátorát még nem használta magágykészítéshez, de ez elképzelhető – teszi hozzá. A kultivátor sok erőt igényel. „Legalább 250 lóerőre van szükségem a munkagép előtt” – zárja le a beszélgetést Andreas Bertram.


A közismert DSTS henger dolgozik a gépen hátul tömörítőhengerként


A pálcasor a talajfelszínre hozza a növényi maradványokat, amelyek így kiszáradhatnak


A DSTS henger három pozícióba állítható

Összegzés

Az Allrounder Flatline szántóföldi kultivátorral a Köckerling még versenytárs nélkül van jelen a piacon. A késes hengerrel felszerelt, 6 gerendelyes sekély szántóföldi kultivátor nem a jól ismert Allrounder Profiline átalakított változata. Összesen hat gerendelyen elosztva – nagy gerendelytávolsággal – a rugós kapák szűk kapaosztással helyezkednek el, és a megfelelő lúdtalp kapákkal teljes felületű megmunkálást tesznek lehetővé. Az elöl haladó késes hengerrel új alkalmazási lehetőségek nyílnak meg a sekély kultivátor számára, pl. a sűrű köztesnövény-állományok kezelése. Az összes hidraulikus hengernek köszönhetően valamennyi szerszám gyorsan és kényelmesen beállítható a mindenkori feltételeknek megfelelően.
+ teljes felületű művelés
+ nagyon sekély munkamélység lehetséges
+ (opcionális) késes henger
+ a gép hidraulikus beállítása
– eddig csak 6 és 7,5 m munkaszélességben kapható
– A késeket nem lehet megfordítani

Alexander Brockmann