fbpx

BEDNAR rövidtárcsák – minőségi tarlóhántás egy menetben!

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 20.

A homogén növényállomány létrehozásának egyik legfontosabb termesztéstechnológiai művelete az elővetemény szármaradványainak tökéletes felaprítása és bedolgozása. A BEDNAR munkagépgyártó több megoldást is kínál a gazdák számára, hogy az igényeiknek megfelelően a tarlóhántást gyorsan és költséghatékonyan végezhessék el.

SWIFTERDISC – sokoldalú alkalmazás

A SwifterDisc rövidtárcsával könnyen elérhetővé válik az agronómiai határidők betartása, aminek alapfeltétele a tarlóhántás gyors elvégzése. Az eszköz biztosítja a tarlómaradványok minőségi aprítását és bedolgozását.

A SwifterDisc rövidtárcsa egyedülálló stabil munkavégzése és tárcsalapjainak precíz talajba hatolása lehetővé teszi a minőségi magágy-előkészítést is. A mellső hidraulikus Crushbar simító elvégzi a felszín egyengetését és a hantok porhanyósítását, az 520 mm átmérőjű tárcsalapokkal pedig akár 3 cm sekély talajművelés is lehetséges. Robusztus szerkezetének és nagy súlyának köszönhetően a SwifterDisc elvégzi a szántás után keletkezett, kőkeménnyé száradt hantok elmunkálását is.

A gép sokoldalúságát továbbá mi sem bizonyítja jobban, mint a hatalmas hengerfelhozatal (8 különböző fajta), amely lehetővé teszi a legmegfelelőbb elmunkáló henger kiválasztását a kívánt művelet elvégzéséhez. A gépre felszerelhető még a BEDNAR Alfa-Drill elnevezésű vetőegység, amely köztes növények és fűfélék vetésére lett tervezve.

ATLAS – teljesítményre teremtve

Az Atlas rövidtárcsacsalád hatalmas napi területteljesítményre és nagytömegű szármaradvány elmunkálására lett tervezve. A masszív váznak és a nagy lapátmérőnek köszönhetően 15-18 cm-es mélységig végezhető a talajművelés kukorica- és napraforgótarlóban egyaránt.

Az Atlas HO család 660 mm-es, az Atlas AO_L pedig 620 mm-es lapokkal van felszerelve. A tárcsasorok „X”-alakú elrendezésének és a 3 részes osztott hengernek köszönhetően kiegyenlítődnek az oldalirányú erőhatások, és a munkagép az optimális nyomvonalon fog haladni. Az állítható behatolási szögű mellső tárcsasor lehetővé teszi a munka intenzitásának fokozását, illetve csökkentését. A tárcsák páros felfogatása (Twin-Disc rendszer) nagy átömlési keresztmetszetet biztosít, ezáltal nagytömegű szármaradvány esetén is garantált az eltömődésmentes munkavégzés.

Stabil munkavégzés

A piacon kapható rövidtárcsák legnagyobb hiányossága a 12 km/órát meghaladó munkatempónál jelentkező „pattogás”, illetve oldalirányú „csúszkálás”. Ezt kiküszöbölendő helyezkedik el a futómű a SwifterDisc XO_F és az Atlas HO, AO_L rövidtárcsáknál a hátsó henger előtt, ezzel megteremtve az optimális súlyeloszlást. Ez a szerkezeti kialakítás a fürgébb táblavégi fordulást is lehetővé teszi.

Egyedülálló agresszív A-tárcsák

A BEDNAR rövidtárcsák további előnyei közé tartozik az agresszív A-tárcsák alkalmazásának lehetősége. A speciális élkialakításnak köszönhetően a hagyományos csipkés tárcsákkal szemben ezek jóval nagyobb vágó és keverő hatást biztosítanak.

A profilozott forma nagyobb mennyiségű anyag felvételét teszi lehetővé, ezáltal biztosítva a szármaradványok és a talaj maximális keverését és beforgatását. Az A-tárcsák 520 mm-es és 620 mm-es kivitelben kaphatók.