fbpx

Hogyan tároljuk helyesen a bálafóliát?

Írta: GÉPmax-2021/I. lapszám cikke - 2021 február 20.

A hengeres- vagy szögletes bálákból készülő szilázs-/szenázsbálák minősége több azonos fontosságú tényezőtől függ: páratlan takarmányminőség, megbízható betakarítógép, az elkészített szilázsbála óvatos kezelése, és végül, de nem utolsósorban: olyan csomagolófólia, amely mindig megbízható.

A csomagoló- vagy sztreccsfólia egyedi műszaki követelményeknek való megfeleléstől függetlenül, a fólia megfelelő tárolásának fő szerepe van a munkaciklusok problémamentes végrehajtásában, és az értékes alaptakarmány sikeres erjesztési folyamatában.

 

A mezőgazdaságban használatos sztreccsfólia megfelelő tárolásának fő szempontjai

Következzen az általános követelmények listája a fóliatekercsek tárolására vonatkozóan! Természetesen ezek mellett az adott fóliagyártó előírásainak, a raklapcédulák utasításainak, vagy az egyes tekercsekre/kartondobozokra nyomtatott információk szakszerű követése és betartása elengedhetetlen.

 

bálafólia
A fólia UV-stabilitása alapvető fontosságú

 

Tároljuk függőlegesen!

A tekercseket függőleges helyzetben tároljuk, lehetőség szerint raklapokon és az eredeti csomagolásukban egészen a felhasználásukig! A tekercsek rakatolva vagy vízszintes helyzetben tárolva eldeformálódhatnak, vagy egyensúlytalanságuk alakulhat ki. Az egyensúlytalanság és a szélekre ható esetleges bármilyen ütés vagy az ütésérzékeny fóliafelület sérülése hibákhoz vezethet a csomagolási folyamat  során, vagy használhatatlanná teheti a fóliát. Ha az adott gyártó a raklapcímkén információt nyújtott arra vonatkozóan, a teljes raklapok az eredeti csomagolásukban egymásra is rakatolhatók.

 

Megfelelő tárolási hely

A tárolási helynek térben el kell különülnie az olyan vegyi anyagoktól, mint pl. műtrágyák, növényvédőszerek vagy ásványi olajok, mivel ezek az anyagok felgyorsítják mind a fólia, mind a bennük lévő ragasztók bomlását. Bár a gyártók által megadott hőmérsékleti ajánlások az 5-40 °C tartományban vannak, tartsuk észben, hogy az erős ingadozások és szélsőséges hőfokok jelentős mértékben befolyásolhatják a fólia minőségét! A hosszútávú tároláshoz ezért kerüljük a hőforráshoz közeli területeket, és az olyan helyeket, amelyen fagyveszély van, annak érdekében, hogy a PE-műanyagból készült filmrétegek rugalmasak és tapadók legyenek a fólia következő felhasználásakor is!

 

bálafólia
A fólia megfelelő tárolásának fő szerepe van a munkaciklusokproblémamentes végrehajtásában

 

UV-sugárzás

A fólia UV-stabilitása alapvető fontosságú mind a tekercsek, mind a később fóliába csomagolt bála tárolásának vonatkozásában. A fóliatekercseket soha nem szabad közvetlen napfénynek kitéve tárolni, a gáztömörséghez szükséges ragasztó védelme, és az egyes filmrétegek összeragadásának elkerülése érdekében. A teljesen becsomagolt szilázsbálák elvileg 12 hónapig UV-állók, emiatt a nagyfokú napsugárzásnak kitett helyeken két nyáron át tartó tárolás már határeset lehet, és a fóliagyártás során felhasznált ragasztók bomlását okozhatja. Ezért kérjük azt, hogy szigorúan tartsák be a gyártók által ajánlott vonatkozó specifikációkat.

A gyártók hatalmas táborából a fóliagyártó kiválasztásakor érdemes lehet olyan nemzeti minőségjelzésekre támaszkodni, mint pl. az „NF” Franciaországban, az „SP” Svédországban vagy a „DLG-tanúsított” Németországban, mivel ezek megerősítik a magas minőségi követelményeknek való megfelelést. A gyártók sok csomagolófóliánál a megfelelő tárolás esetén szavatolják a három, vagy egyes esetekben ötévnyi teljes használhatóságot.

 

goeweil.com