fbpx

Baktériumkészítmények gazdaságos kijuttatása

Írta: Szerkesztőség - 2012 december 11.

Napjainkban a mezőgazdaságot is egyre inkább jellemzi a környezettudatosság, amely sokszor gazdasági előnyökkel is jár. Ennek megfelelően nem tehetjük meg azt, hogy a lehetőségek közül egyre inkább előtérbe kerülő baktériumkijuttatásról ne ejtsünk szót. E technológia alkalmazásával csökkenthető a kijuttatandó műtrágya mennyisége, mindemellett az eljárás a talajállapot és a humusztartalom tekintetében is kedvező hatással bír.

A permetezes.hu csapata az általa elkészített baktériumkijuttató egység sikerén felbuzdulva megalkotott egy rendszert, amelynek köszönhetően a kijuttatott víz mennyisége lecsökkenthető – ami az egyik, ha nem a legfontosabb tényezője a baktériumkijuttatás hatékonyságának. A gyártói ajánlások, amelyek a baktériumkészítmények kijuttatását meghatározzák, viszonylag nagy határok között mozognak, mert 1-10l l/ha-ig is terjedhet a kijuttatandó mennyiség, amelyet hígítani vagyunk kénytelenek, hogy a kijuttatástechnológia által megszabott korlátokat betartsuk.

A kezdetek kezdetén a baktérium kijuttatása több menetben, hagyományos permetezőgéppel történt, ami után még egy talajforgató eszközzel is rá kell menni a területre. A gyakorlatban ez a technika rendkívül felemás hatásúnak bizonyult, mert a gyenge UV-stabilitás miatt a baktériumok elpusztulhattak, mire a talajba forgatásuk megtörtént. A jobb hatékonyság érdekében manapság a baktériumokat jellemzően inkább egy menetben juttatják ki, aminek köszönhetően nagyobb hasznosulást érhetünk el, valamint költséget takaríthatunk meg.

Az eddig alkalmazott egymenetes megoldásnál a talajforgató eszközre szereltük fel a kijuttatórendszert, így egy fix egységet alkotva. Ennél a megoldásnál figyelembe kell venni, hogy a kiszórás szélessége ne legyen nagyobb, mint a művelési szélesség, hiszen a forduló után egy újabb réteg kiszórása – a már megforgatott földre – pazarlás lenne. Például egy 3 méter széles gép esetén a permetezéskor 6 fúvókatartóval (50 cm osztásban, mint a permetezőgépek esetén) számolnánk az átfedés miatt, viszont esetünkben bőven elegendő egy 5 fúvókából álló rendszer is, hogy a munkaszélességhez tudjunk igazodni. Így a baktérium csak oda kerül, ahol biztosított a beforgatás, ezáltal az UV nem károsítja a kijuttatott baktériumokat.

A rendszer roppant egyszerű, felépítése az alábbiak szerint alakul: elzáró csap, szűrő, szivattyú, nyomásszabályozó manométerrel és visszafolyó ággal a kevertetéshez, majd a fúvókatartók és fúvókák. A bilincsek és fittingek egyaránt a csomag részét képezik.

A rendszer előnye, hogy egy menetben történő kijuttatást tesz lehetővé, viszont hátránya, hogy egy bizonyos munkagéphez kötődik, amelyre felszerelésre kerül. Sok esetben előfordul, hogy csak egy eszközzel juttatják ki a baktériumot; ott ez megfelelő megoldást ad. A kijuttatástechnológia ezzel a megoldással – igazodva a fúvókagyártókhoz – 40-50 l/ha-os teljesítményt tett lehetővé, illeszkedve az alkalmazott munkagéppel tartott menetsebességhez.

A permetezes.hu csapata kidolgozott egy megoldást, amelynek segítségével akár 20 l/ha körüli lémennyiséget is kijuttathatunk, 8 km/óra haladási sebesség mellett, 4,5 m-es munkaszélességben, így érve el a nagyobb hatékonyságot, ugyanis a tartály méretétől függően akár napi egy feltöltés is elegendő lehet, ezzel egyben az állás- és szervizidőt is minimalizálva.

A kialakított rendszer alapja, hogy teljesen független a munkagéptől, mert az erőgép elején kerül felhelyezésre, és az alkalmazott munkagép csak és kizárólag a munkaszélesség meghatározásában játszik szerepet. A rendszer így teljesen mobil, nincs szükség fix rögzítésre.

A rendszer specialitása, hogy a két oldalsó fúvókatartóban egy-egy oldalréses fúvókát tartalmaz, amely aszimmetrikus szórást ad. Így lehetőség nyílik arra, hogy többszöri kezelést alkalmazzunk, eltérő munkagépeket használva.

     

A rendszer kialakításánál fontos szerepet játszott a könnyű kezelhetőség és a munkazóna kialakítása. A speciálisan kialakított fő tartály integrálva tartalmaz egy tisztavizes tartályt, amelybe beépítve a kezelőszervek találhatóak. A vezérlés „lelke”, hasonlóan az alapkivitelhez, egy membránszivattyú, amely stabilan rögzül a hátsó falhoz, így biztosítva a kedvező bekötési lehetőséget a szívó- és nyomóágba, miközben a szivattyúhoz tartozó szűrő is könnyen hozzáférhető és tisztítható.

A nyomásszabályzó a felső burkolat lezárása mellett is szabályozható. A nyomásmérő óra a tisztavizes tartály fedelében került elhelyezésre, hogy a munka során folyamatosan nyomon követhessük a nyomás értékét.

A kezelőszervekhez 3 cső csatlakozik (szívó-, nyomó- és kevertető ág), amelyek téliesítés során könnyen szétcsatlakoztathatóak, így könnyítve meg a tárolást, hiszen a nyomásmérő órát és a többi vezérlőrész is meg kell óvni a fagytól. A szivattyú tápellátását a traktor felszereltségétől függően szivargyújtóról vagy standard csatlakozóról is biztosíthatjuk. A standard felszereltség nem tartalmazza a vázszerkezetet, de a felmerülő igények kielégítésére természetesen az erőgéphez illeszkedő rögzítés vagy hárompontfüggesztés kialakítására is lehetőség van.

Amennyiben szeretné megtudni, hogy az Ön esetében mennyivel csökkenthető a kijuttatandó lényennyiség, az [email protected] lépjen kapcsolatba velünk, vagy látogasson el weboldalunkra!

Permetezes.hu csapata

CÍMKÉK permetezés