fbpx

Az 5 ládás új Lexion tudja, amit a 6 ládás elődje

Írta: Kristóf Imre - 2020 november 09.

Igen nagy területen, elsősorban az állattenyésztéshez kapcsolódó gépek bemutatásával vett részt az Axiál Kft. a 33. Bábolna Gazdanapokon. Az újdonságok közül a CLAAS Lexion 5400 kukoricaadapterrel felszerelt kombájnt mutatjuk be most olvasóinknak.

 

 

Az új „ezres” jelölésű CLAAS-modellek most dolgoztak először Magyarországon. Az árpa- és búzaaratásban nagyon jól teljesítettek ezért a kukorica-betakarításában is nagy reményeket fűzünk hozzájuk – kezdte a kombájn bemutatását Umenhoffer Péter az Axiál Kft. marketing igazgatója. Hozzátette: – mindenkit az foglalkoztatott, hogy ez az új 5400-as, 5 ládás gép vajon teljesítményben hasonló eredményekre képes-e, mint a 600-as széria 6 ládás modellje? A gazdák tapasztalat az, hogy ez az új gép képes annyit levágni, mint a 600-as széria.

 

Nagyobb cséplődob, új meghajtások

Az APS SYNFLOW WALKER megoldásnak köszönhetően az új kombájnak 155 milliméterrel nőtt a cséplődob átmérője, valamint egy kiegészítő leválasztódob beépítésével jóval egyenletesebb terményáramot tud biztosítani a gép.  A nagyobb rostafelületű és teljesítményű JET STREAM magtisztító berendezésben megduplázták az ejtőlépcső légszállítását, és megnövelték az előtisztítás intenzitását is.

 

 

Ha felnyitjuk a gép burkolatát láthatjuk, hogy az új generációs Lexionoknál közel 40%-ban megváltoztatták az alkatrészek számát. Az elsődleges szempont az volt, hogy a hajtásokhoz kevesebb ékszíjat használjanak azért, hogy minél kevesebb lehessen a kopásból, ékszíjszakadásból adódó hibalehetőség, ami az aratás alatt bekövetkezhet. Ez a géptípus az idei árpa- és búzaszezonban már sikeresen vizsgázott, a kukoricabetakarításban is hasonlóan pozitív eredményeket várunk tőle – mondta Umenhoffer Péter a Bábolna Gazdanapok gépbemutatóján.