fbpx

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés, fejlesztések és befektetés

Írta: GÉPmax-2021/II. lapszám cikke - 2021 április 03.

Az AXIÁL Kft. virtuális keretek között értékelte a 2020-as évet

Az AXIÁL Kft. ezúttal is megrendezte hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóját, virtuális keretek között. Az eseményen Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos- ügyvezetője és Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője értékelte a vállalat 2020. évi teljesítményét, valamint jövőbeni terveit is megosztotta a közönséggel.

 

A KORONAVÍRUS HATÁSAI

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy a 2020-as év rendhagyó volt a koronavírus-járvány miatt, és felértékelődött az élelmiszerszállítás, valamint -előállítás szerepe világszerte. A növekvő igényekhez történő alkalmazkodás tavaly kora tavasszal okozott némi fennakadást az alkatrészbeszerzések ázsiai ellátási láncában, de mára a gyártók, beszállítók termelési és szállítási határidői normalizálódtak. Az AXIÁL Kft. raktárkapacitásai, logisztika infrastruktúrája lehetővé tette és teszi a készletek folyamatos, magas szinten tartását, az ügyfelek zavartalan kiszolgálását.

2019-ben az Agrárminisztérium kihozott egy kamattámogatási lehetőséget – 80%-os kamattámogatás mintegy 30 milliárd forintos keretösszeggel –, ennek keretében mezőgazdasági gépeket lehetett vásárolni. A Növekedési Hitelprogrammal kombinálva maximum 0,5%-os ügyleti kamattal lehetett géphitelhez jutni. 2020 eleje még ennek jegyében zajlott, az AXIÁL Kft. partnerei pedig jelentős értékben valósítottak meg beruházásokat ebben a programban az Axiál Financial Services Kft. közreműködésével.

E konstrukció után sem maradtak a gazdaság szereplői kedvező finanszírozási lehetőségek nélkül, hiszen az MNB új lendületet adott a Növekedési Hitelprogramnak az NHP Hajrával, 1500 milliárd forintnyi forrással, amit azóta további 1000 milliárd forinttal toldottak meg. Így elmondható, hogy várhatóan 2021-ben is folyamatosan a gazdálkodók rendelkezésére fog állni a kedvező, fi x kamatozású, kiszámítható forrás.

 

CLAAS
Az értékesített erőgépek tekintetében elmondható, hogy az iparág továbbra is stabil

 

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉPÍTŐIPARI GÉPPIAC

2020-BANPintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője saját adatbázisuk és kimutatásaik, valamint az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet, a DataHouse, a MEAR (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének Eladási Adatcsere Rendszere), Dr. Hajdú József és több bel- és külföldi szakirodalom felhasználásával ismertette a 2020. évi mezőgazdasági- és építőipari géppiac főbb mutatóit. A magyarországi mezőgazdasági gépberuházások nominál értéke 180 milliárd forint volt 2020-ban, egy kis csökkenés figyelhető meg a 2019-es évhez képest, de beruházási oldalról összességében elfogadható évet zárt a magyar mezőgazdasági géppiac.

Traktorok

Az értékesített erőgépek tekintetében elmondható, hogy az iparág továbbra is stabil, közel azonos darabszámot értékesítettek, mint tavaly. Ugyanakkor sokat lehet hallani arról, hogy az értékesített erőgépek átlagos teljesítménye évről évre nő. Az ügyvezető a Fendt traktorok példáját hozta ennek szemléltetésére, amelynél látható volt, hogy míg 2019-ben 222 LE, addig 2020-ban 235 LE volt az átlagos értékesített teljesítmény. Ez 6%-os növekedés mindössze egy év alatt. A 2020. évi össztraktorpiacból, a 80 LE feletti kategóriában az AXIÁL Kft. a Landini, Fendt és CLAAS márkái révén 24,8 százalékos piaci részesedést mondhat magáénak.

Kombájnok

A bajai központú vállalat számításai szerint a betakarítógépek piacán 2,1 százalékkal sikerült növelni piaci részesedésüket 2020-ban a 2019-es évhez képest. „A Magyarországon 2020ban értékesített betakarítógépek közel fele CLAAS volt”, hangsúlyozta az ügyvezető. A kombájnokhoz kapcsolódóan megfigyelhető, hogy az átlagos vágóasztalméret 20 év alatt 5,5 méterről 7,5 méterre nőtt. Ugyanez jellemző a motorteljesítménynél is: 2019/2020 viszonylatában 384 LE-ről 402 LE-re nőtt a teljesítmény. Ma már a legnagyobb teljesítményű CLAAS kombájnok kukoricában akár 150 tonna/óra fölötti teljesítményre is képesek!

Silózók

Mintegy 67 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak az AXIÁL Kft. 2020-ban. „A 2020-as nagyon jó év volt, de az ÁTK (ÁTFT – Állattartó Telepek Fejlesztésének Támogatása néven megjelent) pályázat révén a 2021-ben akár ettől is nagyobb darabszámú értékesítés is elképzelhető”, tette hozzá Pintér Zsolt.

Mezőgazdasági teleszkópos rakodók

Még mindig el tudjuk mondani, hogy az általunk forgalmazott Manitou és CLAAS teleszkópos rakodók értékesítési volumenével minden második, hazánkban értékesített mezőgazdasági teleszkópos rakodó továbbra is tőlünk kerül ki”, hangzott el. E gépeknél is elmondható, hogy a vevői igényekre reflektálva egyre nagyobb teherbírású és emelési magasággal rendelkező rakodókat értékesítenek. A kompakt gépek tekintetében az 5,25 méteres emelési magasságtól a 9 méteresig és a 2,5 tonna teherbírástól a 6 tonnáig terjed a paletta, illetve a nagyobb értékek irányába mozdultak el az értékesítések.

 

Harsányi Zsolt, Umenhoffer Péter, Pintér Zsolt
Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető, Umenhoffer Péter marketingvezető és Pintér Zsolt ügyvezető

 

ÚJ ÉS KIEMELT BESZÁLLÍTÓK

A sajtótájékoztatón a négy kiemelt beszállítóról is szó esett. A CLAAS termékeit már több mint 20 éve forgalmazza az AXIÁL Kft. A Fendt egyre inkább a digitalizáció irányába nyit. A HORSCH-nál nemrég jelent meg az első, állítható hasmagasságú önjáró permetezőgép. A Manitou rekordmagas megrendeléseket jegyzett 2020 utolsó negyedévében. Új márka az AXIÁL Kft. palettáján a Schäffer, mely 2020. december 1-jétől található meg a cég kínálatában. A Schäffer Németországban piacvezető a teleszkópos gépek piacán, a derékcsuklós rakodók piacán pedig második helyen áll. A 22 darab mezőgazdasági és 16 darab építőipari modellt tartalmazó paletta legkisebb derékcsuklós rakodógépe 1,4 tonna, a legnagyobb modell pedig 13 tonna üzemi tömegű – a szegmens igényeit teljes körűen kielégíti.

 

A SIKER KULCSA

Az AXIÁL Kft. egy, a magyar mezőgazdasági és építőipari gépesítést támogató, szervizszolgáltatást nyújtó és alkatrészforgalmazást végző vezető vállalat. „Az volt az álmom, hogy ezt a célkitűzést a 2020-ban is megtartsuk. Jelentem, sikerült!”, mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A siker kulcsa a folyamatos fejlődés, fejlesztések és befektetés a kollégákba, az utánpótlásnevelésbe, az infrastruktúrába, a folyamatokba, a forgalmazott gépekbe, a partnerkapcsolatokba és finanszírozási lehetőségekbe. Továbbra is a kiváló szakmai tudáson és minőségi háttérszolgáltatásokon van a hangsúly.

Magyarországon 19 telephelye van a vállalatnak, melyeket folyamatosan fejleszt. A következő beruházás Felsőzsolcán lesz, ahova Miskolcról fog a telephely és kollektívája átköltözni. A jelenlegi telephelytől csupán néhány kilométerre található telek 3 hektár alapterületű, és a beruházás végeztével fedett raktárt és műhelyt, mosót, gépbemutató-területet alakítanak ki ott, a legmodernebb felszerelésekkel.

A Pénzügyminisztérium támogatásával folyamatban van a bajai székhelyen található Alkatrész Logisztikai Központ bővítése. A magasraktárban 14 méter magasságig fognak raktározni a (mostani 8 méterrel szemben) a jobb helykihasználás miatt, és a polcokon 38 ezer láda kap majd helyet. Az új épületrész másik oldalán 5 500 új raklaphely lesz megtalálható, a meglévő raktárban pedig 3 500 raklaphely. A bővítés az áruk hatékonyabb be- és kitárolását teszi lehetővé. Ami a vállalat folyamatait illeti: bevezették az E-számla és az E-munkalap rendszert, NFC chip segíti a gépek gyors beazonosítását, új reszponzív weboldal teszi kényelmessé a böngészést a felhasználóknak. Természetesen ezekkel párhuzamosan a dolgozók eszköz- és gépparkja is folyamatosan fejlődik.

Általánosságban elmondható, hogy egyre nagyobbak, modernebbek, környezetkímélőbbek és ezáltal komplikáltabbak a gépek, de a modern technikának óriási értéke van. Növeli a hatékonyságot és a hozamokat, tehát a bevételeket is. Éppen ezért különösen fontos, hogy ezeket a gépeket hozzáértők kezeljék. Ennek érdekében folyamatos gépkezelői kurzusokkal támogatjuk vevőinket, hogy kihozzák gépeikből és ezáltal termőföldjeikből a maximumot. Kérjük, ezeket vegyék igénybe!”, javasolta Pintér Zsolt ügyvezető.

 

Az Axiál Kft. gépkínálata: [LINK]
További hír az AXIÁL Kft.-vel kapcsolatban: [LINK]

 

Szöveg: Borbély Zsanett
Kép: Kürti Ivett