fbpx

Az autonóm mezőgazdasági gépek fellendülésére számítanak

Írta: Fodor Mihály - 2021 augusztus 26.

Mint azt a Technik Talk cikkéből megtudtuk, a Global Industry Analysts Inc. (GIA) – a világ egyik vezető piackutató cége – új piaci tanulmányt tett közzé „Autonóm mezőgazdasági berendezések – globális piaci pálya és elemzés” címmel. Az 50 érintett vállalat között az összes ismert mezőgazdasági gépgyártó megtalálható, így a tanulmány rendkívül informatív.

 

Case IH
Case IH autonóm traktor (Forrás: Case IH)

 

A gyártók szinte hihetetlen fejlődési ütemre számítanak az autonóm mezőgazdasági gépek esetében: a globális eladások 2024-re várhatóan elérik a 115,2 milliárd dolláros forgalmat. Hogy jobban érzékeltessük ezt az előrejelzési számot: a VDMA kiadványai szerint a mezőgazdasági gépek általános globális értékesítése tíz évvel ezelőtt, azaz 2011-ben 80 milliárd euró volt, 2013-ban pedig először átlépte a 100 milliárdos határt. A következő években azonban az eladási tendencia kezdetben még vissza is csökkent, mielőtt új magasságokba emelkedett volna!

 

 

Világszerte magas növekedési ráták várhatóak

Így az elemzési időszakban az autonóm mezőgazdasági gépek esetében általában 13,3 százalékos összetett éves növekedési ütem várható. A GIA szerint ezek közé tartoznak a vezető nélküli traktorok, mezőgazdasági drónok és pilóta nélküli légi járművek (UAV-k), mezőgazdasági robotok, autonóm betakarítógépek és hasonlók.

Ezek közül az autonóm mezőgazdasági gépek legnagyobb regionális piacát az Egyesült Államok képviselné, a teljes globális piac 30,5 százalékos becsült részesedésével. Az elemzési időszak végére az ottani értékesítés várhatóan eléri a 38,7 milliárd dollárt. A növekedés élharcosa azonban Kína lesz, amely várhatóan a leggyorsabban növekvő regionális piac lesz, 16,7 százalékos növekedési ütemmel az elemzési időszakban.

A GIA továbbá a tanulmányban ismerteti az autonóm mezőgazdasági gépek legfontosabb megkülönböztető jegyeit a hagyományos gépesített mezőgazdasági gépekkel és eszközökkel szemben: a GPS, a műholdas képalkotás és a gépi látás navigációs célú felhasználásától kezdve a kontextust és a helyzetfelismerést szolgáló intelligens érzékelők integrálásán és az automatizáláshoz használt hardveren át a mesterséges intelligencia (AI) előrejelző gondolkodásra és automatizált döntéshozatalra való felhasználásáig. Az autonóm járművek mesterséges intelligenciája már ma is segít a betegségek és kártevők okozta károk felismerésében a terményekben, és a betakarítás során szelektíven kizárja a gyomokat.

 

Az AGCO leányvállalata, a Precision Planting felvásárolja a Headsightot

Szintén ehhez a témához tartozik, hogy nemrég az AGCO hivatalosan bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Headsight üzletágának és eszközeinek megvásárlásáról leányvállalatán, a Precision Planting LLC-n keresztül.

Az 1998-ban alapított vállalat világhírnévre tett szert a sorvezetési és magasságérzékelési technológiák fejlesztésével. A Headsight zászlóshajó terméke a kukorica és gabona betakarításánál használt fejmagasság-érzékelők családja. A Precision Planting folytatni kívánja a Headsight működését az Indiana állambeli Brémában, és átveszi a teljes alkalmazotti csapatot.