fbpx

Autonóm eszközhordozó gép ültetvényes műveléshez

Írta: Farkas Imre - 2021 november 23.

A hollandai Oirlobban székelő AgXeed mögött álló csapat több mint 70 éves tapasztalattal rendelkezik az autonóm mezőgazdasági gépek és berendezések fejlesztésében, az agrárszektorban.

Partnerségeket alakított ki olyan kutatóintézetekkel és beszállítókkal, amelyek minden kétséget kizáróan a legjobbak a saját szakterületükön. Első fejlesztésük az AgBot vezető nélküli önállóan dolgozni tudó gumihevederes járószerkezetű traktor volt, amelyet tavaly mutattak be. A szántóföldi munkára tervezett Agbot után idén az ültetvényes termesztésben alkalmazható verzióval rukkoltak elő.

 

 

A koncepció maradt a szántóföldi változatnál bevált megoldás, de itt felépítésben és kormányzásban alkalmazkodtak az ültetvényes területek munkakörülményeihez. Az új AgBot 2.055W3 első ránézésre a Terra járószerkezet rendszerű eszközhordozók konstrukcióját idézi. Ez a megoldás az alacsony fordulási sugár miatt jó alternatíva. A fő erőforrás itt is Deutz TCD dízelmotor, egy 4 hengeres, 2,9 literes, 55 kW-os típus, amely 700 V-os villamosgenerátor segítségével elektromos hajtásláncon keresztül hajtja meg a két hátsó kereket. Szántóföldi testvéréhez hasonlóan a sebességszabályozás 0-13,5 km/h között itt is fokozatmentes. A 60 literes szállítási kapacitású hidraulika szivattyú olajhűtővel rendelkezik. Az első kerék kormányzása hidraulikus rendszerű. TLT csatlakozással rendelkező szabványos hátsó hárompontfüggesztéshez csatlakoztathatók a különböző munkagépek

 

AgBot AgXeed robot
Az új AgXeed AgBot első ránézésre egy terra járószerkezet rendszerű önjáró eszközhordozóra hasonlít – fotó: https://holsprayingsystems.com/

 

Sokan feltehetik a kérdést, hogy milyen munkaeszközök állnak rendelkezésre az új autonóm eszközhordozóhoz. A metszéshez, venyige aprításához, ültetvények karbantartásához fejlesztettek munkaeszközöket. Ezek mellett Hol Spraying Systems kialakított egy speciálisan az eszközhordozóra szerelhető CF2000-AB típusú ültetvényes permetező felépítményt. A 2000 literes tartállyal szerelt növényvédő eszköz, elektromos hajtású ventilátorral, 16 fúvóka (mindkét oldalon 8) fúvókatartókkal és tetszés szerinti fúvókákkal rendelkezik. A gép egy GPS-modullal és HSS ISA-t is magában foglaló HSS vezérlődobozzal is fel van szerelve. A gyomirtás és a folyékony tápanyag kijuttatása három ponton alátámasztott kerettel történik.

 

AgBot AgXeed robot
Számos munkaeszköz elérhető már az új autonóm önjáró géphez – fotó: https://holsprayingsystems.com/

 

Két fokozatmentesen állítható permetező egység, oldalanként három fúvókával, vagy egy dupla fúvókakészlet végzi a kijuttatást, oldalanként 150 liter/perc szivattyúval. A keret egy 120 literes tartályt és egy Dosatron adagolópumpát is tartalmaz a permetezővezetékbe való szer befecskendezéséhez. A keret hidraulikusan emelhető, mechanikus szélességállítással. A vegyszeres állománykezelés mellett lehetőség van mechanikus eszközzel való gyomírtásra is. Az ujjas gyomirtó 55 cm átmérőjű, 2 rotoros. A gyomírtó tárcsás egység tárcsalapjainak átmérője 380 mm. A munkaszélesség oldalanként +/- 55 cm között variálható.