fbpx

Innovatív ekebeállítási rendszer cseh diákoktól

Írta: Farkas Imre - 2021 november 20.

Leon Wieshammer és Sandro Zallinger olyan elektronikus megoldást fejlesztett, amely lehetővé teszi az eke tökéletes oldalirányú vízszintbe állítását manuálisan és automatikusan is.

Az osztrák B&R-Technik automatizálási cég segítségével a HTL Ried im Innkreis cseh hallgatói  kifejlesztettek egy vezérlőrendszert, amellyel optimálisan beállítható az eke pozíciója.

 

Tablet
A beállítás vezeték nélküli kapcsolattal egyszerűen, egy tablet segítségével is végezhető manuálisan – fotó: B&R Industrial Automation

 

Ha az eke nincs megfelelően beállítva, a traktort kifelé húzza, vagy befelé tolja a vezetőbarázdából, csökken az optimális tapadás, romlik az irányíthatóság. Leon Wieshammer és Sandro Zallinger ezért a Matura projekt részeként olyan elektronikus megoldást fejleszt ki, amely lehetővé teszi az eke tökéletes oldalirányú vízszintbe állítását manuálisan és automatikusan is.

 

 

A hidraulikus henger biztosítja az erő egyenletes eloszlását az eke bal és jobb oldalán. Ehhez az érzékelőktől származó adatokra van szüksége. Ezek az adatok a B&R vezérlőegységen jelennek meg, ahonnan a vontatási pont állítható. Ha a vontatási vonal pontosan be van állítva, a gép vonóereje nő, és az üzemanyag-fogyasztás csökken. Ráadásul a HTL diák megoldás független az eke gyártójától. Bármilyen típusú traktoron és ekén használható.