fbpx

Így küzdenek a gazdák az árak, az áruhiány ellen

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 23.

Egyre drágábbak a termékek, ráadásul súlyosan korlátozott a kínálat. Rekord áron a régi használt gépek is, és még a földéhség is erősödhet.

áru géppiac

 

Elszabadult viszonyok

Az elmúlt 10 évben az új gépek, berendezések árai legalább átlag 4 százalékkal emelkedett évente, Európában. A költségnövekedés az agráriparban nem újdonság. Az egyik legerőteljesebben befolyásoló tényező a mezőgazdasági termelők hektáronkénti költségeire a műszaki cikkek termékköre – ez a földárakkal, a bérleti díjakkal és az árukkal együtt nagy lendülettel tart felfelé. A hektáronkénti energia- és berendezésköltségek, a tőke-visszatérülés költségei is mintegy 70 százalékkal nőttek ugyanebben az időszakban – emlékeztet az AcreTrader egyik szakértője. A gazdákat ugyanakkor nem is igazán a magas árak bántják, hanem az alacsony rendelkezésre állás, az áruellátási problémák. Sokan vásárolnának, ha tehetnék, de az eszközök – mind az új, mind a használt berendezések, mind az alkatrészek – súlyosan korlátozott kínálata akadályozza az idei beruházásokat.

Mindez a verseny erősödéséhez és a használt berendezések magasabb áraihoz vezetett. Nem ritkák a kereskedésekben a féléves késések, és évtizedes, közepes üzemórás traktorok rekord áron kelnek el.

áru géppiac

 

Bérelni vagy birtokolni?

Természetesen ez a hevesen élénk piac komoly kihívásokat jelent, még akkor is, ha az idei nyersanyagárak erősek. A Purdue Egyetem havonta megjelenő Ag Economy Barométere szerint a gazdák júniusban kevésbé voltak optimisták a pénzügyi kilátásaikkal kapcsolatban, mint az év elején. A tulajdonban lévő gépek, akárcsak a föld, lekötik a szabad tőkét. Gyakori iparági vélemény, hogy manapság a gazdák jobban járnak, ha bérelnek szolgáltatást vagy gépet, mert minél kisebb a tulajdon, annál inkább maximalizálható a jövedelmezőség. Ugyanakkor a vegetációs időszakok csúcsa környékén a hatékony bérlést korlátozza a versenyt. Sokak számára ezért még mindig kiszámíthatóbb a saját tulajdonú berendezések birtoklása – még akkor is, ha azok nagy része év közben áll, és amortizálódik. Jól jellemzi ezt egy tipikusnak mondható gazdavélemény. Egy kukoricatermesztő például úgy nyilatkozott, azért nem vált 16-ról 24 soros vetőgépre, mert „az én időm sokkal kevesebbet ér, mint az a vetőgép.”

Az említett AcreTrader a jövőről szólva úgy vélekedett, nőni fognak a jövedelmezőségi eltérések a gazdaságok között. A növekvő gépköltségekre és a bizonytalanságra a legjobb válasz az innovatív módszerek alkalmazása.