fbpx

Új AMAZONE KE 3002-240 forgóborona Rotamix rendszerrel

Írta: Farkas Imre - 2021 július 10.

Az Amazone új forgóboronát kínál nagy, akár 240 LE traktorteljesítményekhez. Az új fejlesztésű KE 3002-240 típus 3 m munkaszélességével az innovatív Rotamix rendszerrel az intenzív rögtörés területén mutatja meg erősségeit, különösen nehéz helyeken.

 

Rotamix rendszer – rövid, kompakt és két szerszámtartóval több

A KE 3002-240 a Rotamix rendszerrel tizenkét szerszámtartóval rendelkezik, melyeken eloszlik a bemenő erő. A húzásra álló kések rendkívül jó rögszerkezetet alakítanak ki. Az új forgóborona különösen nehéz talajokon biztosít kiváló eredményeket, és különösen szántás után alkalmas az optimális magágykészítéshez.

 

amazone
A KE 3002-240 Rotamix tizenkét rotorja a húzásra álló késekkel rendkívül jó rögszerkezetet biztosít

 

A tizenkét késtartó a homlokkerekek kisebb átmérőjét teszi lehetővé. Ezáltal a stabil homlokkerék-kádat nagyon kompaktra és könnyűre lehetett kialakítani. A forgóborona rövid kialakítása megakadályozza a traktorra gyakorolt emelő hatást, vetőgép-kombinációban pedig a csatlakoztatott vetőgép a traktorhoz rendkívül közel helyezkedik el. Az emelőerő-szükséglet ezáltal kisebb, mint más forgóboronák esetében, így kevesebb frontsúllyal is üzemeltethető.

 

directdrive
A DirectDrive hajtómű közvetlenül a szerszámtartók homlokkerekeire viszi át az erőhatást

 

A Long-Life-Drive hajtásrendszer hosszú élettartamot és maximálisan nyugodt járást biztosít. A kazettás tömítőgyűrűvel és labirinttömítéssel ellátott kétszeres tömítés véd a por, nedvesség és szennyeződés ellen.

A jól bevált Quick & Safe rendszer révén a 290 mm hosszú kések integrált kőbiztosítással rendelkeznek, és egyszerűen, szerszám nélkül cserélhetők.

 

amazone ke forgóborona
Az új KE 3002-240 a Rotamix rendszerrel tizenkét késtartóval rendelkezik, és rendkívül kompakt, rövid kialakításával tűnik ki

 

Magasabb teljesítményosztályok a DirectDrive hajtóművel

Az új KE 3002-240 Rotamix szíve a DirectDrive hajtómű, mely a nagyobb erőhatást közvetlenül viszi át a szerszámtartók homlokkerekeire. A KX és a KG forgó lazítókhoz hasonlóan itt sincs terelés, ezáltal biztosított a rendkívül jó, kis kopással járó erőátvitel. A forgóborona a hajtó tengelycsonk 540/750/1000 fordulatszáma mellett használható. A cserélhető fogaskerék-párok révén biztosított a borona fordulatszámának hozzáigazítása a különböző talajviszonyokhoz és a traktor hajtó tengelycsonkja fordulatszámához.

 

amazone ke forgóborona
A simítógerenda mélységet a talajegyengetéshez a henger pontosan tartva vezeti

 

QuickLink-gyorscsatlakozó rendszer

Az aktív talajművelés teljes Amazone-programja elérhető a QuickLink-gyorscsatlakozó rendszerrel a maximális flexibilitás érdekében. A QuickLink segítségével az új KE 02 is pár mozdulattal csatlakoztatható a különböző vetőgépekhez. A KE 02 komplett gépkapcsolatot képez a Cataya mechanikus ráépített vetőgéppel és az Avant 02 pneumatikus fronttartályos géppel. A megerősített ráépített bak révén az új forgóborona most már a Centaya Super pneumatikus vetőgéppel is használható. Az új Precea-A ráépített szemenkénti vetőgép is szerszám nélkül csatlakoztatható. Természetesen lehetőség van a Huckepack függesztőrendszer használatával a D9 mechanikus függesztett vetőgéppel való kombinálásra is.

 

amazone forgóborona
Az új KE 3002-240 Rotamix a QuickLink rendszer segítségével pár mozdulattal összekapcsolható például az új Precea 3000-A ráépített szemenkénti vetőgéppel

 

Beállítás és szerszámok

A KE 02 újdonsága az opcionális hidraulikus mélységtartás. A forgóborona így menet közben a traktor vezetőfülkéjéből kényelmesen beállítható az aktuális üzemi viszonyokhoz. Egy skála gondoskodik a munkamélység optimális ellenőrzéséről.

A kihúzható alsó függesztőkarok révén a KE 02 beállítható minden traktormérethez. Ezen kívül megkönnyíti a traktornyom-lazítók felszerelését. Az alsó függesztőkarok KAT 3, ill. KAT 3N kategóriájú terpesztési méretekhez is igazíthatók.

 

 

A simítógerenda mélységet a talajegyengetéshez a henger pontosan tartva vezeti, és az integrált túlterhelés elleni védelem révén lehetővé teszi a felfelé való kitérést. A precíz beállításhoz egy kezelőszerszámot kínálunk, mely univerzálisan használható számos más gépbeállításnál, pl. az oldallemezek magasság-beállításához, ill. kiiktatásához vagy a nyomjelzők beállításához.

 

Sokoldalú hengerprogram

A különböző talajadottságokhoz és az eltérő üzemi körülményekhez számos hengertípus érhető el különböző átmérőkben a célirányos visszatömörítéshez. A széles választék a könnyű csőpálcás hengertől kezdve a gumigyűrűs hengeren (ez mátrix abroncsprofillal is elérhető) és a trapézgyűrűs hengeren át egészen a közepestől nehéz talajokig alkalmas tüskés hengerig terjed.

 

Forrás: Amazonen-Werke Kft.