fbpx

Sikeres vetés – eredményes betakarítás

Írta: Gépmax.hu - Hirdetés - 2021 július 22.

Cirrus vontatott kombinált vetőgép

A Cirrus vontatott kombinált vetőgép egy pneumatikus vetőgép, amely kiváló minőségű munkát végez a szántás utáni vetés és a mulcsvetés terén is. 3–6 méteres munkaszélességével és 3 000–4 000 literes tartálytérfogatával a Cirrus egy igazán hatékony eszköz. Sokoldalúságával és különböző szállítópálya-kialakításaival a Cirrus sorozatban a kisebb kompakt kombinált vetőgépektől a nagy területteljesítményű vetőgépekig minden feladathoz megtalálható az optimális megoldás.

 

Amazone Cirrus
Amazone Cirrus vontatott kombinált vetőgép

 

KÜLÖNBÖZŐ MODELLEK

Cirrus 3003 Compact – kompakt, fordulékony, gyors

Kisebb területekhez a Cirrus Compact vetőgépek nagyon vonzó modellek. A Cirrus 6003-2 vetőgéppel szemben 550 mm-rel kisebb tengelytávolság az alsó függesztőkarokra történő felfüggesztéssel együtt rendkívüli fordulékonyságot tesz lehetővé. Így kis fordulók esetén is hatékony munkavégzés lehetséges. 3 000 literes tartálytérfogatával és 40 km/h maximális sebességével a Cirrus Compact vetőgép különösen alkalmas olyan üzemek számára, amelyek nem rendelkeznek megfelelő kapacitással a szántóföld szélén történő feltöltéshez.

 

Cirrus 4003 és 4003-2 – kompakt, gyors, sokoldalú.

A 4 m munkaszélességű Cirrus vontatott kombinált vetőgép mind merev, mind pedig összecsukható gépként kapható. Az összecsukható változat a közúti szállításhoz 3 m-es szállítási szélességre csukható össze.

Ezek a 4 m-es változatok mindenekelőtt közepes nagyságú vállalkozások számára érdekesek, amelyeknél nagy vetőmagmennyiség használata szükséges. Az ilyen méretű vállalkozások a vetéstechnikához nem ritkán 170 és 200 LE közötti standard traktort használnak, amely optimálisan illeszthető a Cirrus 4003 és 4003-2 vetőgéphez is.

 

Cirrus 6003-2 – a maximális területteljesítményért

Nagyobb területteljesítményekhez és nagyobb vállalkozások részére az AMAZONE az összecsukható, 6 m munkaszélességű Cirrus 6003-2 vetőgépet ajánlja.

Az egycsúcsos, 3 600 literes tartályváltozat mellett a Cirrus típus 4 méteres munkaszélességtől kétcsúcsos, 4 000 l térfogatú, osztott tartállyal is kapható a műtrágya és a vetőmag egyidejű kijuttatásához.

 

TARTÁLYKIALAKÍTÁSOK

A nagy, akár 4 000 literes tartálytérfogatnak köszönhetően minimálisra csökkennek az utántöltéshez szükséges idők. Figyelemreméltó mérete ellenére a Cirrus tartálya optimális súlypontelhelyezést eredményez, és nem akadályozza a kilátást.

A fellépést lépcsők, a vetőmagtartályhoz való hozzáférést pedig korláttal felszerelt rakodórámpa segíti. A tartály egyszerű feltöltése zsákos áruval vagy a pótkocsi szállítócsigájával, big-bag zsákkal vagy rakodókanállal történik. Az egyszerűen kezelhető felhajtható fedél légmentesen lezárja a tartályt.

A rácsok biztonságosan védik a felhasználót a véletlen benyúlástól, az adagolórendszert pedig az idegen testek bejutásától. Tisztításhoz a rácsok gyorsan leszerelhetők, és rendkívül praktikus módon a vetőmagos zsákok szállításánál lerakóként használhatók.

Az opcionális kivitelben hidraulikusan elfordítható feltöltőcsiga kényelmes megoldást kínál a Cirrus gyors feltöltéséhez. A feltöltőcsiga egyszerűen elfordítható, így a gép kényelmesen feltölthető pótkocsiról. A feltöltőcsiga minden további felszereltségi opcióval kombinálható, a csiga bal oldali elhelyezése pedig nem akadályozza a kilátást tolatás közben.

 

AZ ADAGOLÁS LEHETŐSÉGEI

Az adagolórendszer minden fajta vetőmag és 1,5-400 kg/ha vetőmagmennyiség kiadagolására alkalmas. A nagy adagolóhengerek kis kerületi sebességet eredményeznek, és kímélik a vetőmagot. Az apró vetőmagról normál méretű vetőmagra való átállás pillanatok alatt elintézhető az adagolóhenger cseréjével. Az adagolóhengerek teli vetőmagtartály esetén is kicserélhetők. Valamennyi vetőmagfajta mintegy 95%-ához alkalmazható a három alapfelszereltségként szállított adagolóhenger. További hengerek kaphatók pl. kukoricához vagy különleges növénykultúrákhoz.

Az előadagolás, a kalibrálás és a maradékürítés még egyszerűbbé tételéhez az AMAZONE a Cirrus gépekhez a TwinTerminal 3.0-s komfortcsomag használatát javasolja. A TwinTerminal közvetlenül a vetőgépre, az adagoló közelébe van szerelve. Ez az elhelyezés döntő előnyt nyújt. A vezető a kalibráláshoz szükséges műveleteket és adatbevitelt így közvetlenül a gépen végezheti, és ezzel többszöri le- és felszállást takarít meg a traktorról, ill. a traktorra. A TwinTerminal 3.0 víz és por ellen tömített, 3,2 colos kijelzővel ellátott házból, és a kezeléshez négy nagy gombból áll.

 

MAXIMÁLIS RUGALMASSÁG

A szegmenselosztófejnek köszönhetően a pneumatikus vetőgép nagyon rugalmasan működtethető. Rögtön reagál a gép egyik oldalán lévő, aszimmetrikus művelőutakra anélkül, hogy a gép másik oldalán nem kívánatos vetőmagcsökkenéssel kellene számolni. A szegmens-elosztófejjel elektromos féloldalas kapcsolás valósítható meg. A féloldalas kapcsolás közvetlenül az elosztófejben található. A Section Control rendszerrel, csakúgy, mint az AMAZONE GPS-Switch automatikus szakaszolással, a féloldalas kapcsolás alkalmazása révén jelentős megtakarítás érhető el, az átfedések és a hibahelyek pedig elkerülhetők.

A művelőút-kapcsolás segítségével oldalanként összesen maximum hat vetéssort lehet lekapcsolni. A megfelelő szélességben kialakított művelőutakon kiválóan használhatók ápolótraktorok számára.

További praktikus opcionális segédrendszer a magvezető csövek ellenőrzése, amely azonnal észleli a csoroszlyában és a vezetékben kialakult eltömődést. Közvetlenül az elosztófej mögött érzékelők ellenőrzik a magvezető csövekben a vetőmagáramlást. A rendszer automatikusan felismeri a kapcsolt művelőutakat.

 

CSOROSZLYAMEGOLDÁSOK

RoTeC pro csoroszlya – az univerzális egytárcsás csoroszlya

RoTeC pro egytárcsás csoroszlyával felszerelve a Cirrus igazán megmutatja erejét, főként ragadós talajon, az év korai és késői szakában egyaránt. A közvetlenül a vetőtárcsára szerelt mélységvezetőnek köszönhetően a csoroszlyavezetés és a magtakaró pálcákkal való visszatömörítés teljesen elválik egymástól. A mélységvezető tárcsa, ill. a mélységvezető görgő emellett a csoroszlya kiváló öntisztítását is biztosítja. Utóbbi két előnye miatt csaknem minden időjárási helyzetben nagyon rugalmasan és precízen alkalmazható. 12,5 és 16,6 cm-es sortávolság közül választhat.

A 400 mm átmérőjű vetőtárcsa rendkívül kopásálló bóracélból készül. Robusztus felépítése minimálisra csökkenti a kopás lehetőségét. A vetőtárcsa nagy átmérőjének köszönhetően a csoroszlya nyugodtan halad, ami javítja a csoroszlyarendszer lehelyezési pontosságát.

A magároknyitó megtisztítja a vetőbarázdát, így biztosítja az optimális talajzárást a vetőmag számára. Úszó rögzítésének köszönhetően a magároknyitó automatikusan megszabadul a földtől és a beszorult terménymaradványoktól. A csoroszlyanyomás a fülkéből hidraulikusan állítható a vetési mélység könnyű szabályozhatósága és az adott talajviszonyokhoz való gyors alkalmazkodás érdekében. A RoTeC pro csoroszlya akár 55 kg csoroszlyanyomással is használható.

 

TwinTeC+ csoroszlya – a nagyteljesítményű duplatárcsás csoroszlya

A nagyteljesítményű TwinTeC+ csoroszlyával az AMAZONE a lehető legrobusztusabb és legprecízebb duplatárcsás csoroszlyát kínálja a Cirrus vetőgéphez. Akár 100 kg-os csoroszlyanyomásának és kiváló vágóhatásának köszönhetően a TwinTeC+ duplatárcsás csoroszlya a magágyban lévő kemény és rögös talajjal is jól boldogul. A csoroszlya kovácsolt acélból készült alapteste és tartóbilincse a legkeményebb bevetéshez is kellő tartalékkal rendelkezik. A TwinTeC+ duplatárcsás csoroszlya nagy csoroszlyanyomása a szerves anyagok nagy aránya ellenére is nagyon precíz vetést biztosít mulcsvetés közben. Az innovatív, olajkeringetésen keresztüli csoroszlyanyomás-állításnak köszönhetően a csoroszlyanyomás erősen rögös talajon is állandó marad, így biztosan nem változik a beállított vetési mélység.

A TwinTeC+ duplatárcsás csoroszlya teljesen karbantartásmentes, így megfelel a legmagasabb igényeknek. A csoroszlya megfelelő vágóképességéről éles, 10°-os állásszögű, előfeszített tárcsák gondoskodnak. A nagy, 380 mm-es átmérő nyugodt járást biztosít. A szellős, 190 mm-es csoroszlyaeltolásnak és a mélységvezető görgő felső csoroszlyatartó általi rögzítésének köszönhetően elegendő szabad hely marad, így munka közben nem kell tartani az eltömődéstől.

 

Fodor Mihály