fbpx

A széllel szemben is lehet – műtrágyaszórás WindControllal

Írta: Fodor Mihály - 2021 október 30.

A szél mindig fúj valahol a világban, és ez a pontos műtrágya-kijuttatást a gyakorlatban sokszor megnehezíti. A szélnek a szórásképre gyakorolt hatása a WindControl segítségével folyamatosan nyomon követhető és automatikusan kompenzálható – a WindControl mostantól az ArgusTwin rendszertől függetlenül is rendelhető a ZA-TS függesztett és a ZG-TS vontatott műtrágyaszórókhoz.

 

műtrágyszórás Amazone

 

A szél okozta kihívás a műtrágya kijuttatásakor

A szél lehet erős vagy gyenge, fújhat különböző irányokból vagy az egyik pillanatban állandó sebességgel, a másikban pedig lökésekben. Ennek következményeképpen a szél hatása a szórásképre soha nem marad ugyanaz. A szél a műtrágya kijuttatásának olyan paramétere, amelyet a kezelő közvetlenül nem tud befolyásolni, de mindig szem előtt kell tartania. A műtrágyaszórók egyik legfontosabb felhasználási időpontja általában a tavaszi fő vegetációs időszak. Ebben az évszakban az év egészét tekintve különösen nagy a valószínűsége annak, hogy szeles körülmények között kell dolgozni.

 

műtrágyszórás Amazone
WindControl nélkül: az oldalszél befolyásolja az eloszlási mintázatot és megváltoztatja az oldalirányú eloszlást

 

Az ellenszél vagy hátszél megnyújtja vagy összenyomja az eloszlási mintázatot. Az oldalirányú eloszlást egyik esetben sem befolyásolja, így a dobótávolság és ezáltal a tényleges munkaszélesség változatlan marad. Az oldalszél viszont jelentősen megváltoztatja az oldalirányú eloszlást. A szóráskép az egyik oldalon összenyomódik, a másikon pedig megnyúlik, ami aszimmetrikus összképet eredményez. A WindControl feladata tehát a szóráskép állandó figyelemmel kísérése és a műtrágyaszóró beállításainak olyan módon történő módosítása, hogy a szimmetrikus szóráskép helyreálljon.

 

Szélcsend – egy gombnyomással

A műtrágyaszóróra szerelt nagyfrekvenciás szélérzékelő rögzíti a szélsebességet és a szélirányt, és továbbítja ezeket az információkat a munkaszámítógépbe. Ez feldolgozza az adatokat a haladási sebességgel együtt, és új beállításokat számol ki mind a bevezetőrendszer, mind a szórótárcsa sebességére vonatkozóan, amelyek aztán automatikusan beállítódnak. Oldalszél esetén növelésre kerül a szél felé forduló oldal fordulatszáma, és a bevezetőrendszer kifelé fordul. Ezzel egyidejűleg csökken a széltől elforduló oldal fordulatszáma, és a bevezetőrendszer befelé fordul. Ez automatikusan ellensúlyozza a szél hatását, és biztosítja a pontos szórást. A WindControl használata emellett nagyobb időablakokat tesz lehetővé a műtrágyázáshoz.

 

műtrágyszórás Amazone
A WindControl segítségével: a WindControl ellensúlyozza az oldalszél hatását, így mindig optimális szórásképet biztosít

 

Szem a szélben

A műtrágyaszórás összes fontos paramétere mellett a kezelő a munka menüben mindig áttekintést kap az aktuális szélviszonyokról, például a szélirányról, a szélerősségről és a széllökésekről. A jelzőlámpa színei jelzik, hogy a WindControl milyen mértékben képes még kompenzálni a szél hatását. A rendszer figyelmeztető üzenetet is kiad, ha túl erős szél esetén elérte a szabályozhatóság határát, vagy ha a széllökések túl gyakran változnak. A szélérzékelőt tartó árboc a szórótárcsák működtetésekor automatikusan kinyúlik a traktor vezetőfülkéje fölé, hogy ne mérje a traktor által keltett turbulenciát. A szórótárcsák kikapcsolásakor a szélérzékelő visszahúzódik a traktor és a szórótárcsa közötti védett helyzetbe. Kézi működtetés is lehetséges.