fbpx

Agronomic Design Talajkímélő és Aratási Gyakorlati Show

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 16.

Fókuszban a talajvédelem

Az Agro-Békés Kft. a Case IH-val közösen tartott gyakorlati bemutatót július közepén a forgalmazó abonyi telephelyén, ahol szó esett a talaj védelméről, a talajtömörödésről, miközben Case IH erőgépeket és kombájnt is láthattak, kipróbálhattak az érdeklődő gazdálkodók.

A rendezvényen Grósz Gábor Case IH kereskedelmi igazgató köszöntötte a vendégeket, ezt követően az előadásokat Bogdán Gábor termékspecialista tartotta meg.

A szakember felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy minden órában 11 hektár termőföld válik termelés szempontjából használhatatlan területté: ezért a talaj védelme kiemelkedő jelentőségű.

A talajtömörödés csökkentése és megelőzése

Kerekes járószerkezet esetén

A talajtömörödés következményeként a talaj vízbeszivárgása, áteresztőképessége, a növények tápanyag-felvehetősége, valamint a betegségekkel szembeni ellenálló-képessége romlik.

A megfelelő traktorsúlyozás mellett, kerekes járószerkezet esetén a motoros gépek gumiabroncsai belső levegőnyomásának csökkentésével mérsékelhető a talaj tömörödése, ami jelentős befolyással bír a vontatási jellemzőkre, a kerékcsúszásra és az üzemanyag-fogyasztásra is.

A belsőlevegő-nyomás beállítására a workshop-on az AIRBOOSTER készletet mutatta be a szakember, amit a traktor légfékrendszerének egyik ágához kell csatlakoztatni.

Magnum Rowtrac – állandó négypontos talaj–járószerkezet kapcsolat

A nagy vonóerőt igénylő munkákhoz – 340 lóerő felett – érdemes kerék-gumihevederes járószerkezettel, derékcsuklós erőgép esetén pedig gumihevederes járószerkezettel szerelt traktort választanunk.

A Magnum Rowtrac első hídjára szerelt széles, alacsony nyomáson üzemeltethető gumiabroncsokkal, valamint hátsó gumihevederes járószerkezettel épített konstrukciónál óriási előny a pontos, állandó talaj–kerék és heveder kapcsolat: a hátsó hevedereknek köszönhetően a fordulókban nincs talajnyírás és talajtúrás.

Quadtrac – a négy gumihevederes

A legkisebb talajra nehezedő nyomás a Quadtrac négy gumihevederes járószerkezettel érhető el, ahol maximális vonóerő mellett is megelőzhető a talajtaposás. A 26,1 tonnás Quadtrac által talajra mért nyomás kisebb, mint amikor egy 46-os cipőt viselő, 100 kg tömegű ember egy lábbal áll a talajon.

Case IH – azoknak, akik többet szeretnének

Optum CVX – újabb mérföldkő a Case IH-nál

A 2015. évi hannoveri Agritechnica szakkiállításon debütált Case IH Optum CVX erőgép letisztult megjelenésével és vezetési kényelmével magabiztosan teljesít, modelltől függően 270 és 300 lóerő teljesítménnyel.

Az Optum hathengeres, 6,7 literes FPT-motorral szerelt, CVX-váltója fokozatmentesen változtatható áttételű a teljes sebességtartományban. Az 50 km/h haladási sebességet az Optum 1 600-as percenkénti motorfordulaton tudja megvalósítani

A rendkívül fordulékony Case IH Optum optimális teljesítmény és tömeg aránya nagyfokú sokoldalúságot biztosít. A 10,5 tonna önsúlyú erőgép 16 tonnáig súlyozható.

Az Optum kerekezését a Case IH úgy alakította ki, hogy azt ne kelljen sem elöl, sem hátul ikresíteni: hátra akár 900 mm széles gumiabroncs is felszerelhető. Az Optum is rendelhető az Interflex technológiájú gumiabronccsal, amely nagyobb felfekvési felületet biztosít.

Az Optum esetében a frontfüggesztés és fülkerugózás alapfelszereltség.

Magnum 380 CVX Rowtrac

A Bolognában megrendezett EIMA International kiállításon „Az Év Traktora 2015” címet nyerte el a Magnum 380 CVX Rowtrac.

A Magnum Rowtrac 340 és 380 lóerős változatban vásárolható meg, fokozatmentes CVX váltóval, de a kisebb modell Full PowerShift váltóval is rendelhető. A maximális közúti sebesség 40 km/h.

A Magnum Rowtrac modelljeinél is alapfelszereltséghez tartozik az elsőhídrugózás és a fülkerugózás.

A kerekes traktorokkal ellentétben a Rowtrac erőgépeknél nem szükséges az első és a hátsó híd súlyelosztási arányának beállítása, mindössze annyi orrsúly szükséges, hogy a tábla végén a biztonságos fordulás megmaradjon, valamint az automata kormányzás megfelelően működjön.

A Magnum Rowtrac 61 és 76 cm széles hevederrel rendelhető.

Quadtrac – nagyteljesítményű traktorhoz illő járószerkezettel

A Case IH traktorok legnagyobbja a négy gumihevederes Quadtrac, 26-29 tonnás üzemi tömeggel, három különböző – 61, 76 és 91 cm – hevederszélességgel, 470 és 620 lóerő közötti névleges teljesítménnyel.

A Quadtrac ötféle teljesítményű modellel – 470, 500, 540, 580 és 620 – rendelhető, mindegyiket Full PowerShift váltóval szerelte a Case IH; közúti maximális haladási sebességük 40 km/h.

A Quadtrac hevederei automata hidraulikus feszítésűek, s a Rowtrac hevederszerkezetéhez hasonlóan 10°-ban képesek előre és hátra irányban is elmozdulni.

Case IH Axial-Flow® – egyrotoros technológia

A Case IH az FPT-motorral szerelt kombájnjait kétféle szériában kínálja a gazdálkodók számára.

A kisebb F 140 széria 312, 400 és 449 lóerős, míg az F 240 széria 498, 571, 634 lóerő maximális teljesítménnyel rendelkezik.

A Case IH kombájnokra jellemző az egyrotoros technológia, ahol a ferdefelhordó után csak az egy darab rotorral érintkezik az anyagáram.

A kisebb széria 1,1 méter széles ferdefelhordóval, míg az F 240 széria közel 1,4 méter széles ferdefelhordóval szerelt, a nagy anyagáram biztosítása érdekében.

A rotorban az anyagáram 6 km/h sebességről 100 km/h-ra gyorsul, s a leválasztást a gravitációs erő végzi el; az eredmény kíméletes cséplés, minimális a tört szem mennyisége.

Az F 140 széria újdonsága, hogy a cséplőkosarak a cséplési szakaszban megfelezésre kerültek, s egy kezdőív után a gépkezelő a legideálisabb kosárkombinációt állíthatja össze a széles gyári választékból.

Az idei évtől már az F 140 széria modelljei is rendelhetők azzal a keretkialakítású hevederes járószerkezettel, aminek köszönhetően egyszerűbb és gyorsabb a járószerkezet átszerelése.

Indul az AGROBÉKÉS RTK!

Már elérhető az Agro-Békés Kft. országos lefedettségű RTK-hálózatának szolgáltatása.

A szolgáltatás 2,5 cm-es – bármikor megismételhető – pontosságot kínál kedvező jelszolgáltatási szerződéscsomagokban, s nem kizárólag a cég által forgalmazott CASE IH gépekhez. A hálózat nagy előnye az adatroaming alapú szolgáltatás, ami megoldást jelent az ország határain és a magyar hálózatok vakfoltjain dolgozók számára.

Fuhrmann – csak a minőségnek van jövője

Az Agro-Békés Kft. 2016-tól forgalmazza a kiváló minőségű Fuhrmann egytengelyes, tandemtengelyes, valamint egy-, kettő-, három- és négytengelyes forgózsámolyos pótkocsikat.

A Fuhrmann saját szabadalma a pótkocsi széleinek és oldalfalainak kialakítása, aminek köszönhetően a tökéletes tömítés hosszú éven biztosított. A Fuhrmann 10 év garanciát biztosít a pótkocsik alvázára.

Cs