fbpx

A ZUNHAMMER GmbH innovatív terméke a FARMLAND-FIX hígtrágyaelosztó

Írta: Szerkesztőség - 2012 február 20.

Az új FARMLAND-FIX® hígtrágyaelosztó és -kijuttató nem csak gyepeken vagy egyéb növényállományban, hanem növényzetmentes szántóföldön is kiváló munkát végez.

Az univerzális felhasználhatóság és a nagy munkaszélesség garantálja a kiemelkedő teljesítményt és a magas jövedelmezőséget.A Farmland-Fix esetében a hígtrágya elosztását két, integrált aprítószerkezettel és idegentest-leválasztóval ellátott EXACUT-elosztó végzi – ezek gondoskodnak a hosszabb rostanyagok felaprózásáról és az esetlegesen bejutott kövek kiszűréséről. A csúszótalpas kijuttatás megbízhatósága már számtalanszor bebizonyosodott. Egy-egy kijuttató percenként 4000 l anyag áteresztésére képes. A keresztirányú elosztás nagyon jó, ahogy azt a Weihenstephan Universität kutatásai is bizonyították.

Az új FARMLAND-FIX hígtrágyaelosztó és -kijuttató könnyű csúszótalpai közvetlenül a talajon haladnak. A rugózott csúszótalpak formatervezésüknek köszönhetően a növényeket oldalra hajtják, így a hígtrágya a valódi rendeltetési helyére, közvetlenül a talajra jut. A levélszennyezés kiküszöbölése révén nő a takarmányfelvétel, javul a tej minősége, illetve a tejhozam. A laza talajfelszín enyhe megkarcolása elősegíti a hígtrágya gyorsabb beszivárgását. A kijuttató azonban elég könnyű ahhoz, hogy nagy munkaszélességet elérve lehessen vele dolgozni. A FARMLAND-FIX rugóit állítható szorítókengyelekhez rögzítették, aminek eredményeként mind a magasságállítás, mind pedig a csúszótalpak közötti távolság megváltoztatása gyorsan és egyszerűen elvégezhető, ami nagyon előnyös akapás állományok (pl. kukorica) trágyázásakor.

A kisebb akadályok kikerülése érdekében az egyes rugók hátrafelé könnyebben, oldalirányban (az egyenes vonalvezetés miatt) kevésbé engednek. Nagy egyenetlenségek esetében a teljes lengőkar hátrahajolhat, és ezáltal igazodhat a felszínhez. A gép így minden körülmény között megbízhatóan, biztonságosan és hibamentesen dolgozik.Fontos előnyök:– a speciális csúszótalpak jóvoltából keskeny lerakási sáv,– nincs levélszennyezés, – a rugózott csúszótalpak kiválóan igazodnak a felszínhez,– a felhajtás révén a hígtrágya nem csöpög,– kiváló keresztirányú elosztás.A FARMLAND-FIX hígtrágya-kijuttatót 12 m munkaszélességig egy új teleszkópos rendszerrel szerelik fel. Az elosztófej ekkor a főkerethez kapcsolódó alsó mozgatható karhoz kapcsolódik. Kijuttatáskor a teleszkópos alsó konzol kinyitott állapotban a földön halad. Amint a hordozórudazatot szállítási pozícióba hozzuk, a teleszkópos konzol is behajlik, így kisebb lesz a jármű magassága. Ez különösen a nagyobb abroncsokkal rendelkező gépeknél előnyös. A tartálykocsi például kényelmesebben haladhat az erdőszéleken, és kisebb csarnokokban is könnyebben elfér.

A teleszkópos konzol egy további előnye az elosztó billentése is. Ezáltal a csövek könnyen cserélhetőek, hosszuk pedig lecsökken. A hígtrágya így mindegyik csövön egy időben és egyenletesen folyik ki, a karbantartási munkák pedig kényelmesen elvégezhetőek. A csövek nem törnek meg minden felhajtáskor, így az élettartamuk is megnő.A FARMLAND-FIX teljes hidraulikavezérlése egy elszennyeződéstől védő vezérlődobozban foglal helyet.Az integrált elektronika átveszi a folyamatosan visszatérő funkciók irányítását, ezáltal lényegesen megkönnyíti a vezető munkáját. A piros gombok az oldalszárnyak nyitását és zárását, a zöldek a tolózárak állapotát szabályozzák. Minden mást az elektronika vezérel. A sárga gombok a kiegészítő funkciók számára vannak fenntartva. A joystick a mágnestalp segítségével a vezető számára ergonómiailag optimálisan helyezhető el a vezetőfülkében. A traktorhoz való csatlakoztatáshoz mindössze két hidraulikacső: egy egyszeres működésű nyomóvezeték és egy visszafolyó ág szükséges.[m3 id="megjelent-gm" ev="2010" ho="01" honev="januári"]>