fbpx

A tarlóhántástól a szántás kiváltásáig: Güttler PrimusPus (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 november 14.

Felsorakoztak a gépek, felbőgtek a traktorok. 15 gépkapcsolat állt fel a tábla szélén, hogy egymás után meghúzzák őket a 33. Bábolnai gazdanapokon. Sorozatunkban most a Güttler PrimusPlus nehézkultivátorát mutatjuk be olvasóinknak.

 

 

A kukoricatarlón végzett bemutatón jól látható volt, hogy a robusztus felépítésű talajművelő-eszköz szárnyas kapái, teljes munkaszélességben végzik a művelést, melyet a takarótárcsák egyengetnek el. A beépített Güttler simplex hengersornak köszönhetően pedig kiváló rögtöréssel, zárt homogén talajfelszínt hagy maga után a gépkapcsolat.

 

 

A Güttler PrimusPlusnál a mélységállítás pontos, egyszerű és könnyen kezelhető. A kapák – a középmélyen végzett lazítással – a talajtömörödöttség megszüntetésére is kiválóan alkalmasak, a szármaradványok sekély bekeverése a takarótárcsákkal, a magágy minőségű talajfelszín pedig a beépített Güttler hengerekkel alakítható ki.

 

 

A bemutatott Güttler gépkapcsolattal több művelet végezhető egy menetben, így kevesebb taposási kár mellett valósul meg az alapművelés, a lezárás és a magágykészítés. További megtakarítást ad, hogy a forgatás nélküli talajműveléssel ugyanakkora üzemanyag felhasználás mellett nagyobb területteljesítmény érhető el, mint a szántásos alapművelés esetében.