fbpx

A mezőgazdasági termelő mindig „döntéshozó” lesz

Írta: GÉPmax-2020/IV. lapszám cikke - 2020 augusztus 20.

Az új helyzetből is sokat lehetett tanulni

A mezőgazdasági gépforgalmazók idei szezonjának sikeréhez sokszor teljesen új megoldásokra volt szükség. Harsányi Zsolttal, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével a cég bajai központjában beszélgettünk többek között a koronavírusjárvány okozta piaci és szervezeti hatásokról, a fiatal szakemberekről és a precíziós fejlesztésekről.

– Igazán különleges fél éven vagyunk túl. Mit látni jelenleg a mezőgazdasági géppiacon?

– Biztatóan indult a 2020-as év, de a Covid-19 hatására sajnos a mezőgazdasági gépgyártás befékezett. A tavaszi gépek piacán egyértelműen érezhető volt visszaesés. Az év végére azért előrejelzéseink szerint elérhető lesz a tavalyi forgalom általában a géppiacon, bár a forint/euro árfolyam és gyártói áremelkedések miatt alapjaiban még mindig kisebb visszaesést jelent 2019hez képest. Hosszabb távon egyelőre a 350 Ft/Euró árfolyammal kalkulálunk, bár hangsúlyozom, hogy árfolyamkérdésben nekünk sincs jövőbelátó-képességünk. A külföldi gyárak az egyre erősebb környezetvédelmi szabályok miatt folyamatosan kell, hogy fejlesszenek, így sajnos nem meglepetés egyegy áremelés, ezzel számolni kell. Mindezek ellenére kijelenthetjük, hogy – legalábbis hazánkban – a legnagyobb fékezőerő mégiscsak a szárazság volt. Júniusban a csapadék és a támogatás érkezésével érezhetően felpezsdült a piac is.

AZ UTOLSÓ ELEMNEK IS A HELYÉRE KELL KERÜLNI

– A koronavírus-járvány alapjaiban forgatta fel a világot az elmúlt hónapokban. Mi a saját tapasztalata az ellátási láncokkal kapcsolatban, mit hozott ez a helyzet az új gépek leszállításában, átfutási időkben, alkatrészellátásban?

– Egy kombájn hozzávetőleg 6000 különféle alkatrészfajtából áll össze. Mivel ezeket a világ számtalan pontjáról szedik össze, ha egy hiányzik, a gép nincs készen. A gépek összeszerelése emiatt sok helyütt akadozott. Nekünk alapvetően könnyebb volt a helyzetünk, hiszen nagyon sok német gyár képviseletét látjuk el, ott jóval kevesebb fennakadás volt, mint például az észak-olaszországi régióban. Azok a cégek, akik ottani gyárak termékeit forgalmazzák, több gonddal szembesültek.

Az alkatrészellátás területén még több probléma jelentkezett, mivel a raktárakban nem dolgozhatott annyi ember, ahány általában szokott, ezért ütközött akadályba az elegendő mennyiségű alkatrész kiszállítása. Emellett a szokásos árukiszállítás közel két hónapra leállt, ezt partnereink is nagyon megérezték. Személyesen kellett eljönni központjainkba a megrendelt alkatrészekért – nem ehhez szoktak az elmúlt évtizedekben. Sőt, mivel nem lehetett tudni, meddig tart ez a helyzet, sokan igyekeztek előre bevásárolni például kenőanyagból, bálahálóból és egyebekből, ezeknek az igényeknek is meg kellett felelnünk. A helyzet május végére szerencsére sokat javult.

– Az AXIÁL Kft. tevékenysége során hol éreztek még negatív hatást?

– A járvány a munkánk minden területére kihatott. Az első és legfontosabb feladatot dolgozóink egészségének megőrzése jelentette, ami külön erőforrások mozgósítását, ill. átszervezéseket tett szükségessé annak érdekében, hogy maximálisan megfeleljünk az aktuálisan érvényben lévő egészségügyi előírásoknak. Az idomulás szerves részét képezte az otthoni munkavégzés technikai feltételeinek minél gyorsabb kiépítése, amely szintén extra feladat elé állította a kollégákat. Alapjaiban úgy érzem, gyorsan és jól reagáltuk le ezt a meglehetősen új és nehéz helyzetet. Nagyon sok dolgot megtanultunk pár hónap alatt egész máshogy intézni, mint eddig. Kiderült, hogy több feladat nem csak személyesen oldható meg, mint eddig véltük, a digitális lehetőségek kiaknázása nagyon sokat segített. Kollégáink okostelefonnal, laptoppal rendelkeznek – gyorsan megszülettek az új helyzetre szabott megoldások, a digitális aláírásoktól kezdve az online meetingeken keresztül akár az online oktatásokig.

MÉG JOBBAN ELŐTÉRBE KERÜLTEK A DIGITÁLIS MEGOLDÁSOK

Széles az AXIÁL Kft. választéka, sok beszállító partnerünk van

A koronavírus miatt jó időre teljesen eltűntek a rendezvények, bemutatókörutak, a két koraőszi országos kiállítást már megtartják. Menynyire hiányzik ez a kommunikációs csatorna a munkájuk során, hogyan sikerült/sikerül a megfelelő kapcsolatot tartani a partnerekkel?

– A digitális megoldások helyettesítik a rendezvények többségét, amelyekhez a technikai háttér, illetve tudás szerencsére rendelkezésünkre állt, de jól felkészült kollégáinkat dicséri, hogy megszülettek például az előbb említett online oktatási kurzusainkhoz az első oktatóanyagaink is. A telefonos, e-mailes kapcsolatfelvétel sem jelentett problémát, hiszen az országban 19 helyen vagyunk otthon, ismernek minket Magyarországon. Idén sajnos a NAK-Show és az Alföldi Állattenyésztési Napok is elmaradt, ezekre a bemutatkozási lehetőségekre hosszú távon természetesen szükség lesz. Azt viszont jó volt megélni, hogy így sem állt meg a világ, partnereinknek meg tudtunk mutatni mindent, amit szerettünk volna, csak más módokon.

– Változik-e az AXIÁL termékpalettája mostanában? Van-e még olyan terület, ahol szeretnének erősíteni?

– Széles az AXIÁL Kft. választéka, sok beszállító partnerünk van. Elsősorban tejfronton szeretnénk kiteljesedni, a De Laval képviseletével ebben az első komoly lépések korábban már megtörténtek. Idén újra számíthatunk az ATK-ra, így természetesen továbbra is fontos ez az ágazat.

– Egyre komolyabb fejlesztésekről van szó öntözés témakörében. Az AXIÁL Kft. mit tervez, mit tesz ezen a téren?

– Nehéz kérdés. Megfelelő öntözési rendszer kialakításához hosszú távú, stabil tulajdonviszonyok kellenek, hogy a komoly beruházásoknak legyen ideje megtérülni. Talán az osztatlan közös tulajdon most tervezett megszüntetésével ezen a területen is lehet komolyabb előrelépés. Mi az AXIÁL Kft.-vel ugyanakkor a fentiek miatt egyelőre nem kívánunk változtatni eddigi szerepünkön, mivel nem igazán kiszámítható, erősen támogatás-függő szegmensről beszélhetünk. Röviden tehát, nem fejlesztünk ezen a téren.

KÖZÖS MUNKA A MEZŐGÉP-FORGALMAZÓKKAL

Évek óta azt látjuk a nagypolitikában, hogy az egymással szemben álló pártok gyakorlatilag képtelenek bármilyen konszenzusra, semmiképp nem szolgálhatnak pozitív példaként ezen a téren. A MEGFOSZ vezetőjeként hogy látja, a géppiac szereplői között milyen a kapcsolat, Önnek személyesen milyen a viszonya a konkurens cégek tulajdonosaival, vezetőivel?

– Dolgozik a szakma, és kulcsfontosságú kérdésekben – úgymint utánpótlás-nevelés, kiállítások rendezése, megjelenés a szántóföldi bemutatókon – a tagok összefognak. Mi gazdasági szereplők vagyunk, így az érdekeink is gazdaságiak. Amit mondunk, azt gondoljuk. Nem sörözünk együtt, de például nagy örömmel fogadtam, hogy a közel 100 tagú MEGFOSZ szavazáson sikerült elnyernem a döntő többség bizalmát. Azt gondolom, a tagok elégedettek azzal, ahogyan a közös érdekeket képviselem.

– A generációváltás egyre sürgetőbb az ágazatban, de azon kívül, hogy lassan másfél évtizede egyre gyakrabban hallani a kifejezést, messze nincs túl ezen az ágazat. Mik a legpozitívabb tapasztalatai ezen a téren, akár a MEGFOSZ, akár az AXIÁL Kft. tevékenységét nézve, és hol szeretne eredményesebb munkát?

– Ez nem egyik napról a másik napra megoldható feladat, s hatását nem csupán itthon érezzük, szembesül vele egész Európa. Statisztikáink szerint szerencsére öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a természet közelsége miatt választják a mezőgazdasági pályát, sokan a szakközépiskola elvégzése után azonnal elhelyezkednek. Bár a gépészekre a legnagyobb szükség Nógrád, Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson megyékben van, de a szakma az ország egyik területén sem mondható telítettnek. Az agrárgépészetet a legtöbben azért választják, mert nemcsak természetközeli, hanem egy nagyon dinamikusan fejlődő és változó pálya, illetve a munkagépek területén folyamatos a technológiai újítás. A kereset függ az országrésztől és a kereskedelemtől is. Nagyon jó látni a fiatalok szakmaszeretetét és elhivatottságát. Akit ez a szakma megfog és elvarázsol, annak biztosan a munkája lesz a hobbija. Ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a fiatalok körében az agrárgépészet iránt. A 2014/15-ös tanévben országos szinten csupán 1284 diákot vettek fel az említett szakmákban, ugyan ez a szám a 17/18-as tanévben 2526-volt, a tavaly pedig 3584 diák választotta ezt a területet. A felvettek körülbelül 10%a nő, akik leginkább az állattenyésztésben helyezkednek el.

Örülök ezeknek a tendenciáknak, külön örülök annak, hogy személyesen nekem is és a MEGFOSZ-tagságnak is nagy szerepe volt ebben. Persze a folyamat nem állhat le. Mi például évente közel 70-80 fiatalt hozunk ide gyakorlatra középiskolákból, technikumokból és Gödöllőről, az egyetemről is. A legjobbak aztán nálunk ragadnak, az elmúlt évek „terméséből” már több mint 30 fiatal kolléga erősíti a csapatunkat.

PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS, ROBOTOK – MÁR NEM SCI-FI

A precíziós gazdálkodás témáját mintha kicsit „túltolták” volna az érintettek az elmúlt években. Több szakember azt mondja, hogy megfelelő agronómiai tudás nélkül az egyre pontosabb technikai megoldások mit sem érnek. Mi a személyes véleménye, tapasztalata erről?

– A technika sokkal többet tud, mint a felhasználó. Nem kérdés a képzés szükségessége, ami sok pénzt és energiát igényel. Nagy előrelépés a most alakuló gödöllői központi agráregyetemi tömörülés. Segíteni fogunk a közös oktatási cél elérésében, valamint támogatjuk a gyakorlati helyek számának bővítését. Látni kell azonban, hogy hallgatók nélkül ezek a törekvések mit sem érnek.

– Hasonlóan kettős érzései vannak a szakembereknek a robotizációval kapcsolatban. Bár léteznek már működő megoldások önműködő mezőgazdasági gépeknél, de ezek valóban átvehetik a gépkezelők munkáját, mondjuk a következő évtizedben?

– Átvehetik majd, de egyelőre csak napi szinten könnyítik. Zalában jelenleg tesztelik az önvezető szántóföldi permetezőt. Ez már a jövő, amit Jules Verne is látott.

Az önvezető traktorok hamarosan ugyanolyan pályát futnak be, mint az önvezető autók, és az 5G technológia elterjedése további komoly lehetőségeket fog majd adni az ágazatnak. Jól szemlélteti ehhez a témához kapcsolódó szemléletünket az egyik „új” szolgáltatásunk, a mAXI-MAP sikere is. A mAXI-MAP alap eleme a Térképezőmodul, amely a precíziós gazdálkodási adatok gyors, egyszerű térképezését teszi lehetővé, és képet ad a táblák heterogenitásáról, valamint lehetőséget ad különböző térképek hatékony vizuális összehasonlítására. Ebbe a modulba adott mezőgazdasági GPS monitorokból érkező adatok mellett a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó egyéb információk, például zónatérképek, talajlaboradatok tölthetőek fel. A Tervező modul a helyspecifikus műtrágyázási tervek készítését és menedzselését teszi lehetővé, minden eddiginél gyorsabban és egyszerűbben. A mAXI-MAP harmadik eleme a Monitoring modul, amely az agronómiai döntésekhez szolgáltat fontos adatokat, a teljesség igénye nélkül például az ötnapos időjárás-előrejelzést, meteorológiai adatokat 3 óránkénti bontásban, információt a növényállomány vegetációs aktivitásáról, vízstresszéről, és másról. Azt tudnunk kell azonban, hogy a mezőgazdaságban végzett munkákat élő rendszerek, ellenőrizhetetlen tényezők jellemzik, mint például az időjárási vagy talajviszonyok. Ezért a mezőgazdasági termelő mindig „döntéshozó” lesz, és ilyenformán nem lehet teljes mértékben gépekkel, szoftverekkel helyettesíteni.

– Egyre több az elektromos erőforrással rendelkező erőgép a piacon. Jelenleg hol van teljesítményben ezeknek a felső határa, látni-e olyan fejlesztést, ami a következő nagy ugrást meghozhatja ezen a téren?

– Az áramot tárolni kell, ehhez – nagy teljesítményű traktorok esetében – 1520 tonna akkumulátorra lenne szükség, ami egyelőre nem megoldható. Úgy gondolom azonban, hogy kisebb kommunális erőgépek esetében teret fognak nyerni.

– Köztudott, hogy nagyon szereti a vadászatot. Mennyire van ideje és lehetősége mostanában ennek a hobbynak áldozni? Mit szeret a vadászatban a legjobban?

– Mindenkinek arra van ideje, amire szán. Fontos ez számomra, nemcsak a vadgazdálkodás miatt. Én a vadászatot összekötöm az általunk megművelt földek megismerésével, de egyúttal mozgok, kikapcsolódom is cserkelés közben.

– Nem titok, hogy hosszú évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyar között. Mit jelent önnek személyesen ez a státusz? Milyen lehetőségeket, kihívásokat, felelősséget, feladatot ad ez a mindennapokban?

– Őszintén? Semmit. Különösképpen most, a járvány árnyékában nem szorul ez további magyarázatra. Dolgozom minden nap, csakúgy, mint bárki más. Tisztelem a kollégáimat, a vevőinket, az embereket.


Mivel nem lehetett tudni, meddig tart ez a helyzet, sokan igyekeztek előre bevásárolni például kenőanyagból, bálahálóból és egyebekből, ezeknek az igényeknek is meg kellett felelnünk

Fodor Mihály