fbpx

A legújabb John Deere: jobban kíméli a talajt, és nagyon kényelmes (VIDEÓVAL)

Írta: Kristóf Imre - 2020 február 13.

Az AGROmashEXPO/AgrárgépShow-n mutatták be Magyarországon először a John Deere legújabb fejlesztését, a 8000-es családba tartozó 8RX traktort. A kiállításon a nagyközönség nemcsak a gép 24 tonna össztömegig súlyozható szerkezetét, gumihevederes hajtását nézhette meg, de kipróbálhatta a ­- traktorvezető kényelmét szolgáló – masszázsfunkcióval kibővített ülését is.

A gumihevederes erőgép különlegessége, hogy nem gömbcsuklós kivitelű, hanem 4 darab hevederes járószerkezettel van felszerelve. Érdekessége, hogy nem törzscsuklós négyhevederes kivitelről beszélünk. A járószerkezetnek köszönhetően 24 tonna össztömegig súlyozható, így képes leadni a 410 lóerőnyi teljesítményt is a talajra. 310-410 lóerő közötti névleges teljesítmény kategóriában érhető el a 8RX traktor. Hevedertől függően akár 4,5 m2-t meghaladó felfekvő felülettel a kategóriájában egyedülálló, ami kisebb talajtömörödést és jobb heveder-talaj kapcsolatot eredményez. A 8RX is megkapta a 8R traktoroknál már jól bevált e23 típusjelzésű sebességváltót, illetve elérhető a fokozatmentes IVT váltó is, CommandPro karral.

 

Traktorosok álma és új arculat: BMW-s dizájn

Ez a traktor, hasonlóan a 8R-hez újfajta külsővel jelenik meg, amely a BMW kaliforniai dizájntervezőjének kézjegyeit hordozza. A fülke világában pedig hozza a legmagasabb kényelmi szintet ebben a kategóriában. Az előző szériához képest nagyobb és magasabb lett a fülke belvilága, komfortosabb ülés, több kényelmi funkció került bele és a klíma rendszert is fejlesztették. Az opcionális érintőképernyős rádió jobb hanghatást eredményez.

Az újragondolt LED-es munkalámpák pedig még jobb látási viszonyokat biztosítanak a sötétben végzett munkákhoz. Továbbá két darab integrált kamera segíti a vezetőt a manőverezésben. A továbbfejlesztett integrált SF 6000-es antenna gyorsabb reagálású, és nagyobb pontossággal dolgozik, mint az előző verzió, ezáltal továbbfejlesztve a régi modellsor automata kormányzási rendszerét.