fbpx

A KUHN a változókamrás bálázóit magasabb szintre emelve sokoldalú választékot vezetett be a VB 2200 sorozattal

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 22.

A KUHN a bálázók fejlesztésénél a jövedelmezőséget vette figyelembe. A nagy teljesítmény kulcsfontosságú tényező a váltakozó időjárási körülmények mellett.

A Kuhn bálázók számos egyedi megoldást tartalmaznak, éppen azért, hogy a lehető legnagyobb kapacitással tudjanak működni. A KUHN több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a bálázógépek gyártásában és fejlesztésében, ez a tapasztalat eredményezi azokat a sziklakemény bálákat, amiknek előállítására képesek a bálázóink.

A gép maximális hatékonyságának elérése érdekében a megbízhatóság elengedhetetlen. A KUHN körbálázóinak tervezéskor nagy hangsúlyt fektettek az egyszerűségre és a hatékonyságra. Ez minimálisra csökkenti a kihasználatlan időtényezőt és megnöveli a gépkezelő komfortérzetét.

A KUHN a következetes fejlesztései eredményeként a változókamrás bálázóit egy magasabb szintre emelve sokoldalú választékot vezetett be a VB 2200 sorozattal.

A VB 2200 sorozat a legmodernebb termékinformációkkal készült, amelyek tökéletes bálaforgatást és nagy sűrűséget biztosítanak minden növény esetében.

A VB 2200 sorozat bálakamrája 3 bálakamrahengerrel és 5 szíjjal rendelkezik. A bálakamrában lévő szíjak és görgők gyors, állandó magképződést biztosítanak. Ebben az előkamrában mérsékelt vagy puha bálamagok is választhatók bármely művelet szükségességének kielégítésére.

Az újratervezett bálakamra egy új, nehezebb felső görgővel van ellátva, amely agresszív profillal rendelkezik, ami kevesebb szennyeződést eredményez a gép elejénél.

A VB 2200 sorozat egy megerősített hátsó ajtóval rendelkezik, aminek alsó görgője és a felső szíj vezetősíkja is van. A bálázó elülső szegmensében egy nagy sima henger hajtott tisztítógörgővel megakadályozza a termény feltorlódását és a gép szennyeződését. A VB 2255 és 2285 nagy profilú görgős és kaparó kombinációval van ellátva.

A VB 2265-2295 bálázók nagyobb bálázási sűrűséggel működhetnek, 10%-kal is növekedhet a száraz növényeknél a bálák súlya. A bálakamra egy második fogaskerékkel van ellátva, hogy a szalagot nehéz szilázs körülmények között forgassa. Ezenkívül az új szíjvezető görgők a gép bálakamrájában súlyosabb csapágyakat és hatékonyabb tömítést tartalmaznak, hogy megfeleljenek a legmagasabb követelményeknek.

A bála alak fontossága

A konzisztens alakú bálák nem csak esztétikai vonzerőt jelentenek, hanem a következetesen töltött minőségi bálákat képviselik. A tökéletes körkörös bálákban kevesebb levegő található, ami kiváló minőségű takarmányt eredményez.

Progresszív sűrűség-–- a KUHN megoldása

A PROGRESSIVE DENSITY rendszer minden egyes KUHN VB bálázóban bizonyította értékét.

A rendszer növeli a nyomást, ahogy a bála növekszik, és a beállított magkeménység mellett biztosítja a kemény külső héjat.

Ahogy a bálakamrában nő a bála, a szíjfeszítő kar folyamatosan növeli a két darab munkahengerben a nyomást, 1-1 nagy rugó előfeszítő segítségével. Ezáltal ahogy növekszik a bála a bálakamrában, egyenes arányosan nő a sűrűsége is. Ez eredményezi azt a bálamagot, ami nem túl lágy, nem túl kemény. Keményebb külső réteggel a szalmabálák jobban tolerálják a rossz időjárási körülményeket, míg a szenázsbálák megtartják alakjukat, ezáltal javítva a bálák tárolását és a kezelhetőségüket.

Különböző rendfelszedő egységek

Optimális megoldások állnak rendelkezésre minden VB 2200 modell esetében.

Alapesetben ez a típus 230 cm széles rendfelszedővel rendelkezik, ami nemcsak függőleges elmozdulásra, hanem oldalirányú kitérésre is képes, ezáltal a legnehezebb körülmények között sem hagyja el az anyagot. A rendfelszedők fix kerekkel vannak ellátva, de a kívánt célok elérése érdekében forgó rendfelszedő kerekeket is lehet kérni rájuk.

INTEGRAL ROTOR-rendszer

Minden VB bálázó, kivéve az OptiFlow rendfelszedővel ellátott változatot, a szabadalmaztatott INTEGRAL ROTOR-technológiával szerelt. A VB 2255-2285 típusokon kívül az összes INTEGRAL ROTOR egység fogazata HARDOX kopólemezekből készült. A HARDOX egyesíti a rendkívüli keménységet és a szívósságot a forgó fogak minimális kopásával. Az egyszerű karbantartású egység és a rövid távolság a rotor és a bedobóujjak között biztosítja a gyors, elakadásmentes anyagáramlást bármilyen körülmények között, a legnehezebben bálázandó anyagoknál is. Így a rendfelszedő kiemelkedő terményáramot és nagy menetsebességet eredményez, kisebb arányú terménysérülés mellett.

OPTIFLOW-rendszer

Az új OptiFlow nyitott torokmodellek 210 cm széles rendfelszedővel vannak felszerelve, maximális kapacitást biztosítva minden növénykörülmény között.

Nehezebb körülmények között, mint például a nagy mennyiségű, széles szalmánál, vagy silózandó terményeknél a felső görgő olyan, mint a prés, amely a bálázó elsődleges hajtása által működik.

Nincs semmiféle süllyesztőujj vagy forgódugattyú, amely zavarhatja az áramlást, és ezáltal korlátozhatja az átömlési keresztmetszetet. Ez hatalmas bemeneti potenciált hoz létre, és megakadályozza az egység eltömődését, ami magas menetteljesítményt és minimális leállást eredményez.

Kötözési rendszer

Az aktív nyújtható technológiával rendelkező háló kötőanyag biztosítja a tömör bálaformát és az állandó feszültséget az egész kötési ciklus alatt.

A hálót a bálakamra elülső oldalán táplálja, hogy egyenletes és közvetlen elindulást biztosítson. A gép oldalán elhelyezett 2 db tartalékháló tartó elegendő ellátást biztosít egy hosszú munkanapon. A háló tekercsének cseréje könnyen elvégezhető, biztonságosan a földön állva.

A KUHN innovatív konstrukciója lehetővé teszi a háló folyamatos feszítését a kötési folyamat során. A hálóköteg rendszer a bála forgási sebességének 90%-át teszi ki, hogy a fékezés helyett feszítse a hálót. Ez állandó feszültséget biztosít minden növényi és időjárási körülmény között. Ezáltal miután elhagyta a bála a bálakamrát, nem fog kitágulni, így a sűrűségét és az alakját megtartja.

Tartósság

Az összes VB 2265-2295 modell teljes hajtásláncát megnövelték.

Az U-kötések integrálása a hajtótengelyekbe, a megnövelt hajtólánccal és a szíjhengerekkel a gép élettartamának javulását eredményezte.

A második fogaskerékkel hajtott henger biztosítja a biztonságos szíjhajtást minden lehetséges állapotban.

Ezenkívül az összes VB 2265–VB 2295 modell a standard Beka-Max folyamatos láncos olajozó rendszerrel felszerelt. A láncokon lévő stabil és széles olajzókefe tökéletes kenést biztosít.

A KUHN VB 2255-85 kivételével minden bálázó ISOBUS-kompatibilis. Az ISOBUS-kompatibilis traktorok ezért nem igényelnek külön vezérlődobozt a bálázókhoz. Alternatív megoldásként a VT 50 vagy CCI 200 színes érintőkijelzős monitorok használhatók olyan traktorokkal is, amelyek nem ISOBUS-kompatibilisek.

A kezelői beállítások, például a bálaátmérő és a kés aktiválása, a monitoron keresztül érhetők el. A kezelői figyelmeztetések, a bálák mérete és kezelői adatai, beleértve a bálák számát, szintén egy helyen állnak rendelkezésre.

Markovics Tamás

termékmenedzser

Kuhn Center Magyarország Kft.

További információ: kuhncenter.hu

CÍMKÉK bálázóKuhn