fbpx

A Joker RT megújult!

Írta: GÉPmax-2020/III. lapszám cikke - 2020 június 16.

Még mindig a csapból is a koronavírussal kapcsolatos mindenféle információ folyik. Habár a „Maradj otthon!”, „Mossál kezet!”, „Mi lesz most?” pánik elült, azért még mindig sokan a nagy információhalmaztól stresszelnek, nem tudják, hogy merre az előre.

Ezzel szemben a természet nem áll le, a tavasz beköszöntével a gazdáknak ki kellett menni a földekre, elvégezni a munkát. Elvetették a napraforgót, kukoricát, és most a növényvédelem folyik. Ilyen sok és sokáig tartó késő tavaszi fagyokkal sem gyakran találkozunk, ez is egy jel lehet, hogy még jobban figyeljünk arra, amink van, és azt becsüljük meg.

A mezőgazdaságban az élet nem állt meg, így a talajműveléssel is kell foglalkozni. A sekély tarlóhántást, magágykészítést akár tavasszal, akár ősszel a Joker rövidtárcsával nagyon jó minőségben el tudjuk végezni. Természetesen a tavaszi munka attól is függ, hogy ki milyen alapművelést végez.


Joker 8 RT napraforgó tarló ban

A Joker RT-t a Horsch áttervezte. Egy teljesen új moduláris vázszerkezetet kaptunk, így egy központi váz köré – amely tartalmazza a tárcsamezőt – tudjuk a gépet építeni.

Mit jelent ez? – a 2020-as évtől minden opció minden kivitelben megtalálható. A Joker RT rendelhető egysoros lezáróhengerrel és mellső késhengerrel is.

Egy alapfelszereltségű gépre akár később is rendelhetők a különböző opciók vagy az egysoros és dupla soros hengerek cserélhetők egymás között. Ez a moduláris rendszer megkönnyíti a termelők dolgát, ugyanis bármit bármikor fel-, illetve leszerelhetnek a gépről, így még flexibilisebbé vált a Joker a kihívásokkal szemben.

A tárcsamezőben továbbra is páros felfogatással találjuk a tárcsaleveleket, ez biztosítja azt, hogy a gép eltömődésmentesen dolgozik, ugyanis nagy az átömlő keresztmetszete. A széles gumibakozás következtében igen kötött talajokon is megtartja a tárcsa a beállított szögét és helyzetét, nem vándorol el oldalirányba, és bent marad a földben.

Mellső művelőeszközként használható egy simító, abban az esetben, ha szántást munkálunk el, vagy választhatjuk a daraboló késhengert, amellyel a repce tarlóhántását igen sekélyen, 2-3 cm mélységben meg tudjuk valósítani, így az aprómagvak csak olyan mélységbe kerülnek, ahonnan ki is fognak kelni. Ezenfelül a napraforgótarlót is szépen el lehet művelni.


MiniDrill Joker CT-re felépítve

A tárcsák csapágyai karbantartásmentesek, kétsoros kúpgörgős csapágyazásúak, így biztosított a hosszú élettartam. A csipkés tárcsák minden körülmény között behatolnak a talajba.

Lezáró hengert választhatunk az egysoros és dupla soros henger közül, a területi adottságokhoz a legoptimálisabbat.

Azoknak a termelőknek, akik zöldítő növényt szeretnének kijuttatni, a Joker RT-re felszerelhető a MiniDrill aprómagvető rendszer, amely nagy, 400 l-es tartályának köszönhetően nem hátráltatja a gyakori tankolásokkal a Joker területteljesítményét. A MiniDrill-lel a zöldítő növények vetésekor a legjobban tudjuk kihasználni a talaj nedvességtartalmát a biztonságos kelésért. A Horsch-vetéstechnikában már bevált alkatrészek a gép alkotóelemei, a biztonságos magszállítást pedig egy hidraulikus meghajtású ventilátor biztosítja.

A Joker RT egy olyan univerzális rövid gyorstárcsa, amellyel nagyon sok mindent még jobban el tudunk végezni. Az igen sekély talajműveléstől a zöldítő növények bedolgozásáig egy valódi ütőkártya a termelők kezében!

Szerző: Szász Zoltán, 30/7430302