fbpx

417,4 ha 24 óra alatt, valódi szántóföldi körülmények között

Írta: Szerkesztőség - 2010 november 11.

A Gregoire-Besson és a Rostelmash-Versatile új orosz rekordot állított fel tarlóhántásban. Az esemény 2010. július 12-én és 13-án zajlott le a dél-oroszországi Sztavropol környéki hatalmas síkságon.

A “startgépre”, az 535 lóerős Versatile Rostelmash traktorra előzőleg felszerelték a Gregoire Besson XXL-es, nagyon széles tarlóhántó tárcsás boronáját. A volánnál a Rostelmash tapasztalt szakembere ült, magabiztosan koncentrálva a komoly feladatra. A Rostelmash bebizonyította, hogy a Versatile csuklós traktorok kivételes vonóerővel rendelkeznek. A Gregoire-Besson csapat az ilyen nagy események tapasztalt résztvevője; ez az alkalom jó volt arra, hogy leteszteljék a munkagép tartósságát, illetve ily módon köszönjék meg a partnerkapcsolatot.

24 órával és két rövid megállóval később nem az eredetileg célként kitűzött 350, hanem több mint 417 hektár búzatarló lett lehántva, mégpedig valódi szántóföldi körülmények között. A művelés átlagmélysége 8-10 cm volt. Mindkét csapat sikerének értékét növeli, hogy a körülmények igen nehezek voltak: a régiót aszály sújtotta, a hőmérséklet gyakran a 40 °C-ot is meghaladta. (A közlemény nem tér ki rá, hogy ehhez a teljesítményhez mennyi kávét kellett elfogyasztani…)

A tarlóhántó XXL-sorozat széles munkagépén 122 tárcsa dolgozik; munkaszélessége 14 méter (4,5 méter a szállítási szélesség), súlya 15,1 tonna.