fbpx

Termékpalettán minden, ami a traktor körül számít

Írta: GÉPmax-2021/II. lapszám cikke - 2021 április 05.

20 éve piacon a Deraland

Dér Attila, a Deraland Kft. tulajdonos-ügyvezetője 2001-ben még egyszemélyes vállalkozásként lépett a piacra, s mára cégével jó nevet vívott ki a traktorkiegészítők piacán. Kaposváron, a vállalkozás telephelyén beszélgettünk az elért eredményekről és a 2021-es év újdonságairól.

 

– Milyen volt a mögöttünk álló, sok tekintetben messze nem szokványos év a Deraland számára?

– Valóban furcsa év volt. Mi a mezőgazdasági gépkereskedelemben tevékenykedünk, viszonteladói rendszerben értékesítünk. A pandémia kitörésekor valóban éreztünk az új gépek értékesítésében megtorpanást, amit később a statisztikák is megerősítettek. A nyári időszakban már megszokott, hogy az érdeklődés kicsit alábbhagy, nem volt ez máshogy 2020-ban sem, talán kicsit hosszabb ideig tartott a visszafogott érdeklődés. Ősszel azonban minden korábbi lemaradást behoztunk, nagyon meglódult a piac. Így a 2019-es eredményeket tudtuk hozni, ami, figyelembe véve nehéz a körülményeket, szép teljesítmény. Az elmúlt évben bővült a cégünk, új termékfelelős kollégákat vettünk fel, így sikerült a munkamegosztásban jelentősen előre lépnünk. Korábban a nyolc fő termékcsoportból hetet én vittem a cégben, ennél sokkal jobb a mostani struktúra, ahol én már csak egy csoportét felelek, három kollégám viszi a többi hat témakört.

 

Dér Attila
Dér Attila, a 20 éves Deraland Kft. tulajdonos-ügyvezetője

 

– Hogyan sikerült bővíteni, hisz sokat hallani, hogy nincs nagyon szabad szakember a piacon?

– Valóban ez a helyzet. Az egyik kollégának megszűnt a munkáltatója, így nagy örömmel talált nálunk helyet, a másik végzettségét tekintve mezőgépész, de eddig más iparágban dolgozott, a harmadik új munkatársunk pedig hasonló munkakörben dolgozott egy másik cégnél, de a mi ajánlatunk elnyerte a tetszését. Örülök személy szerint a MEGFOSZ programjának, hogy a Legyél te is agrárgépész! programban támogatja az utánpótlás oktatását közép- és felsőoktatási szinten is. Érdekes, hogy a fiatalabb korosztály elsősorban a digitális világ iránt érdeklődik, de az elmúlt év megmutatta, hogy a mezőgazdaság volt ez egyik legütésállóbb ágazat. Talán ez kicsit módosíthatja a szakma presztízsét.

 

A NAGYÉRTÉKŰ TRAKTOROKAT A LEHETŐ LEGJOBBAN KI KELL HASZNÁLNI!

– Ha a különböző termékcsoportokat megnézzük, mi a húzóágazat ezek közül?

– Idén húsz éve kezdtem a traktorkiegészítők forgalmazását, mellső hárompont-függesztések és hajtásrendszerek tekintetében. Ez akkor még gyakorlatilag fehér folt volt a magyar piacon. A Deraland Kft.-nél manapság is ez a legnagyobb volumen. Az elmúlt évek kommunikációs munkájának köszönhetően megtanulhatták a gazdák, hogy egy nagy értékű traktort a lehető legjobban ki kell használni, nem szabad például kizárólag egy vontatott eszköz húzására redukálni a munkáját. Érdemes vele agrotechnikai folyamatokat összekötni, tolt és vontatott üzemben egyaránt működtetni a gépkapcsolatokat. Ezáltal időt, üzemanyagot, így költséget lehet megtakarítani. Mi húsz év alatt nagyon sok tapasztalatot szereztünk, hogy milyen feladathoz milyen kiegészítőt érdemes választani. Ebben viszonteladóink is partnerek, sok megoldandó szakmai problémával, feladattal keresnek bennünket ezen a téren.

– Apropó, viszonteladók: teljes az országos lefedettség, elégedett ezzel a háttérrel?

– Természetesen igen. Az első pár év után ma már az az alapfilozófiánk, hogy közvetlen értékesítéssel nem foglalkozunk. Viszonteladói hálózatunk kiépült, gépspecifikusan, traktortípushoz illeszkedően tudjuk iránytani az érdeklődőket a megfelelő területi kereskedőhöz. Szakmai kérdések, technológiai megoldások terén a megfelelő háttértámogatást tőlünk kapja a kereskedő és a vásárló is, az üzletet azonban a viszonteladó köti meg.

– Mi a tapasztalat: a Deralandot keresik az érdeklődők, mert tudják, hogy a traktor körüli megoldásokban erősek, vagy a Quicke, Zuidberg, Alö termékek kapcsán jutnak el önökhöz?

– Úgy látom, hogy alapvetően fejlett traktorkiegészítőt, technikai megoldásokat keresnek, és ennek kapcsán kerülünk mi képbe, mert tudják rólunk, hogy ez a szakterületünk.

 

TÖBB MEGOLDÁS A TALAJ VÉDELMÉRE

– Amikor másfél éve Hollandiában voltunk, a Zuidberg gyárában, kiemelt téma volt a talaj védelme. Mik a tapasztalatok, van-e változás a partnerek részéről a guminyomás-szabályzó rendszerek vagy a gumihevederes járószerkezetek iránti érdeklődésben?

– Igen, jelentősen érezhető a változás. Tapasztalataink szerint a fiatalabb gazdák, akik a generációváltás kapcsán döntési helyzetbe kerülnek, sokkal nyitottabbak ezekre a dolgokra. Van pár olyan gazdálkodópartnerünk, akik élen járnak ezeknek a technikai lehetőségeknek a felhasználásában. Van, akinél nemcsak több traktoron, hanem a hozzájuk kapcsolódó vontatmányokon is abroncsnyomás-szabályzó rendszerek vannak, és tudják azt, hogy a talajaik védelmében ezeket használni kell.

A gumihevederes járószerkezetek használata hazánkban, utólagos beszerelés esetén egyelőre kicsit nehézkes. Sokan úgy gondolnak ezekre, hogy akkor szeretnék használni, de azonnal, amikor nem lehet rámenni a talajra. Amikor baj van, nem számít a pénz, megveszik a drága technikai megoldásokat is. Pedig ezeket az eszközöket folyamatosan lenne érdemes használni, a csökkentett talajnyomású közlekedést meg kell oldani. Összegezve, ezt a kérdést érdemes szakmailag átgondolni, mert van, ahol a nyomásszabályzó-rendszer teljesen jó megoldást tud adni a kérdésre, jelentősen kisebb költséggel, és van olyan szituáció, például betakarítógépeknél, ahol mindenképp érdemes a gumihevederes járószerkezetben gondolkodni. Okszerű döntést kell hozni, szívesen gondolkodunk együtt a partnerekkel! Azon is érdemes egyébként elgondolkodni, hogy egy középkategóriás új traktor beruházási költségéből legalább nyolc régi, TIER 3-as traktor technológiai fejlesztését – guminyomás-szabályozás és hűtőhöz tisztító ventilátor felszerelése – megoldhatjuk.

 

Deraland Kft.

 

– Homlokrakodó-felépítmények tekintetében az ember már azt hinné, sok újdonságot már nem lehet kitalálni. A Quicke ezt mintha megcáfolta volna.

– Az általunk képviselt Alö-Quicke élen jár a traktoros homlokrakodó-gyártás területén, mindig is innovatív cég volt. Az új Q-sorozattal egy kimagasló színvonalat értek el. Ezt már előkészítették súlymérésre is, így akár gyárilag, akár utólagosan is kiegészíthető súlymérő rendszerrel, ±1% mérési pontossággal. Ez azokban a gazdaságokban, ahol nincs például hídmérleg, nagyon nagy segítség, pontosan meghatározható, mennyit rakodtak fel a szállítójárműre. Ez fontos lehet akár elszámolásoknál, akár logisztikai tervezésnél, vagy maximális terhelhetőség kiszámításában is, hogy ne kapjanak büntetést a közúton…

A vezérlésekben is nagy előrelépések vannak, amelyek csökkentik az üzemanyag-fogyasztást, a nagyobb átömlő-keresztmetszetek miatt pedig nincs hidraulikus sokkhatás az eszközökben. Ezek igazi piacvezető megoldások ezen a területen. Az új elektrohidraulikus vezérlésünk már összekapcsolható például a súlymérőrendszerrel, a gépkezelő a joystickról tudja a mérőrendszerbe belépve változtatni a különböző beállításokat, az új eszközöket konfi gurálni. Újdonság lesz még, hogy súlymérőrendszereinket nemcsak a saját eszközeinkre tudjuk adaptálni, hanem akár bármilyen önjáró, teleszkópos, vagy más traktoros homlokrakodókhoz való illesztésre is bizonyos feltételeknek való megfelelés esetén. A digitalizáció pedig ide is begyűrűzött, mert egy felhőalkalmazásban minden mért érték tárolható, mikor, mennyit rakodott például egy bérmunkánál. Ezzel segíthetik a pontos elszámolást is, de akár a soron következő karbantartást is jelezhetik.

Minden gazdálkodónak javasoljuk gépkiegészítők használatát traktoruk jobb kihasználása érdekében!

 

A teljes termékpaletta a cég honlapján: [LINK]
Gépbemutató a Quicke termékéről: [LINK]

 

Fodor Mihály