fbpx

Energiatermelés égetés helyett

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 18.

Rendkívül szokatlan a látvány: egy Case IH Puma 185-ös cukornádszalmát báláz egy LB434 típusú szögletes bálázóval – száll a por, és a vezetőt a traktoron ülve csak a napellenző védi. Nyilvánvaló, hogy ez a jelenet csak Dél-Amerikában vagy Afrikában játszódhat. A cukornád betakarítása után a szalmát részben rendre vágják és bálázzák, hogy kinyerjék az etanolt. Ellenkező esetben elégetnék a szántóföldön – de ezt 2021-től törvény tiltja majd, így egyre több vállalat szállítja el a földekről a cukornádszalmát energiatermelésre.

A Case IH a közelmúltban kezdte el a Puma 155 és a Puma 185 modellek értékesítését ROPS verzióként, vezetőfülke nélkül, Dél-Amerikában és Afrikában. A nálunk ismert modellek azonban csak kis mértékben hasonlítanak ezekhez a traktorokhoz. A 6,7 literes, hathengeres FPT csak a Tier 0 emissziós szabványnak felel meg, és sebességváltóként csak egy mechanikusan kapcsolható váltó áll rendelkezésre, terhelés alatt kapcsolható változatban vagy anélkül (30/24 vagy 15/12).

Brazília: az ország messze a világ legnagyobb cukornádtermelője, majd India, Kína és Thai föld követi. A 17. helyen Dél-Afrika, az első afrikai ország található.